Mainos

Minna Canthin ja tasa-arvon liputus tänään

Sisäministeriö suosittaa yleistä liputusta tänään Minna Canthin syntymäpäivän ja tasa-arvon kunniaksi. Kyseessä on ensimmäinen naiselle omistettu liputuspäivä.

Kansalaisille liputus on vapaaehtoista, mutta valtion virastot ja laitokset sisäministeriö määrää liputtamaan tänään. Liput nostetaan salkoon kello 8.00 ja lasketaan auringon laskiessa.

Ensi vuodesta lähtien Minna Canthin päivä, tasa-arvon päivä, merkitään kalentereihin liputuspäiväksi. Siitä tulee ensimmäinen naiselle omistettu liputuspäivä.

Minna Canthin päivä on tehnyt jo vuosia tuloaan liputuspäiväksi. Sisäministeriö on suosittanut päivän liputusta jo vuodesta 2003. Ministeriö sai liputuksesta niin myönteistä palautetta, että se ehdotti Helsingin yliopistolle päivän merkitsemistä kalentereihin. Yliopisto teki asiasta myönteisen päätöksen.

Meillä on 17 liputuspäivää ja niiden lisäksi mahdolliset vaalipäivät, joina liputetaan.

Miksi Minna?

Kirjailija, journalisti ja liikenainen Minna Canth, tyttönimeltään Ulrika Wilhelmina Johnson, oli aikansa yhteiskunnallinen vaikuttaja ja seitsenlapsisen perheen yksinhuoltaja. Hän alkoi käyttää Minna-etunimeä opiskellessaan Jyväskylän seminaarissa kansakoulunopettajaksi. Opiskeluaikana hän alkoi myös kirjoittaa lehtiin.

Minnan opinnot keskeytyivät avioitumiseen syksyllä 1865. Hän oli tuolloin 21-vuotias. 35-vuotiaana hän jäi leskeksi ja muutti lapsuudenkotiinsa Kuopioon, jossa hän piti lankakauppaa ja sekatavarakauppaa, kirjoitti kymmenen näytelmää, novelleita, kertomuksia ja artikkeleita.

Canth kuoli sydänkohtaukseen 53-vuotiaana 1897.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.