Ministeriö ojentaa Etelä-Suomen avia koronarajoituksista: Asiakasmäärää ei rajata vaan kuntosalit laitetaan säppiin

2:48
Ministeriö selventää videolla, mikä sen mielestä meni pieleen.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ilmoitti sosiaalisen median palvelu Twitterissä haluavansa korjata "julkisuudessa ollutta virheellistä tietoa".

Se toteaa tviitissään, että uuden tartuntatautilain mukaisesti ryhmäharrastustoimintaan tarkoitetut tilat voidaan sulkea kokonaan kahdeksi viikoksi kerrallaan koronaepidemian vuoksi.

Tviitti viittaa Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätökseen, jonka osalta STM:llä ja Etelä-Suomen aluehallintovirastolla on erilaiset tulkinnat uuden tartuntatautilain soveltamisesta. Nyt aluehallintovirasto olisi sallimassa esimerkiksi kuntosalien pitämisen auki, jos niiden tila rajataan maksimissaan kymmenelle asukkaalle. STM taas katsoo, että tilan auki- ja kiinniolon tulee riippua siitä, paljonko siellä olisi asiakkaita normaalitilanteessa.

– Ajatus ei olisi se, että ryhdyttäisiin kuntosaleissa tekemään keinotekoisia järjestelyjä, että niitä voitaisiin pitää auki, sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Satu Koskela kertoo MTV Uutisille.

Tarkoituksena on ehkäistä esimerkiksi sitä, ettei tilaa voisi pilkkoa pienempiin tiloihin, joissa jokaisessa olisi kymmenen henkeä, koska tämä ei ole lain tarkoitus.

Toivoo, etteivät paikallisviranomaiset soveltaisi ohjeita

Koskela toteaa, että on epäselvyyksiä selittänee se, että nyt ollaan tulkitsemassa aivan uutta lainsäädäntöä, jonka pohjalta viranomaiset tekevät päätöksensä.

STM:ssä ollaan kuitenkin sitä mieltä, että kun se antaa valtakunnallista ohjeistusta, niin tulisi lähteä siitä, että ministeriössä on jo pureskeltu se, miten lakia pitäisi soveltaa. Suppeampi tai löysempi tulkinta ei ole ole ministeriön mieleen, vaan jopa ongelmallista.

Hän nostaa esille sen, että kansalaisten yhdenmukaisen kohtelun osalta olisi kyseenalaista, että samanlaisessa koronatilanteessa olevat alueet tekisivät laista erilaisia sovelluksia. Pahimmillaan se vähentäisi toimenpiteiden ymmärrettävyyttä ja hyväksyttävyyttä, jos samanlaisessa tilanteessa oleva naapurikunta sallisia alueellaan toisenlaisen toiminnan.

STM:n käsitys on tällä hetkellä, että Etelä-Suomen aluehallintovirasto harkitsee päätöksensä tarkistamista ministeriön oltua sinne yhteydessä.

Juttua päivitetty 26.2. kello 21.29 sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Satu Koskelan kommenteilla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja