Avi: Asiakastiloja suljetaan kahdeksi viikoksi ensi maanantaista pääkaupunkiseudulla ja useissa ympäröivissä kunnissa – koskee muun muassa uimahalleja ja kuntosaleja

Katso mitä kaikkea pääkaupunkiseudun uudet rajoitukset koskevat 1:27
Katso videolta, mitä kaikkea pääkaupunkiseudun uudet rajoitukset koskevat.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto kertoo, että julkisten ja yksityisten toimijoiden asiakastiloja suljetaan kahdeksi viikoksi ensi maanantaista asti pääkaupunkiseudulla ja useissa ympäröivissä kunnissa.

Asiakastilojen sulut koskevat pääkaupunkiseudun neljän kunnan lisäksi Järvenpäätä, Keravaa, Kirkkonummea, Sipoota ja Tuusulaa.

Asiakastilojen sulku koskee muun muassa yleisiä saunoja ja uimahalleja, leikkipuistoja ja liikuntatiloja kuten kuntosaleja. Tiloja voidaan kuitenkin käyttää 12-vuotiaiden tai nuorempien ohjattuun harrastustoimintaan tai jos tilassa on yhtä aikaa enintään 10 henkilöä.

Koko Hus-alueella kaikissa yli 10 hengen asiakassisätiloissa pitää varmistaa, että lähikontaktit voidaan välttää. Rajallisissa ulkotiloissa määräys koskee yli 50 osallistujan tiloja.

Valmisteilla on myös päätöksiä, joilla koko Etelä-Suomen alueen oppilaitokset aiotaan sulkea. Peruskoulujen alaluokat ja erityistä tukea tarvitsevat oppilaat jatkavat lähiopetuksessa.

Maanantaina voimaan tulleen tartuntatautilain muutoksen perusteella pahimmilla epidemia-alueilla aluehallintovirastot voivat sulkea asiakas- ja toimitiloja väliaikaisesti enintään kahdeksi viikoksi. Myös yksittäinen kunta voi tehdä sulkemispäätöksen omalla alueellaan.

Ravintoloita ei pystytä saman tartuntatautilain muutoksen nojalla sulkemaan. Hallitus kuitenkin kertoi torstaina, että se sulkee ravintolat poikkeusoloihin vedoten kolmeksi viikoksi kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueilla 8. maaliskuuta alkaen.

Rajoituksia voidaan asettaa nopeasti

Sulkutoimien sijaan monet aluehallintovirastot julkistavat tänään ja lähipäivinä esimerkiksi päätöksiä siitä, että lähikontaktien välttämisen pitää olla asiakastiloissa oikeasti mahdollista. Yrityksille ja muille toimijoille tulee siis velvollisuuksia esimerkiksi rajoittaa asiakasmääriään tai järjestellä tilansa ja asiakaspaikkansa niin, että kahden metrin turvavälit voidaan pitää. Samoin monin paikoin yleisötilaisuuksien osallistujamäärää ollaan rajaamassa kuuteen.

Lounais-Suomen avissa tilojen sulkemisen mahdollistavia päätöksiä ei ole vielä viety valmistelua pitemmälle, kertoo vastuualueen johtaja Heikki Mäki.

– Kyse on siis vasta toiminnan ohjauksesta ja sentyyppisestä rajoittamisesta. Meillä on kuitenkin kyky ottaa g-pykälän (tilojen sulkemisen) velvoitteita käyttöön noin 1–3 vuorokaudessa, hän sanoo.

Länsi- ja Sisä-Suomen avin ylijohtaja Marko Pukkinen taas kertoo, että asiakastilojen sulkemisia pohdittiin leviämisvaiheessa olevan Vaasan sairaanhoitopiirin osalta, mutta piirissä arvioitiin, ettei niillä tämänhetkisessä tilanteessa saataisi epidemiaa torjuttua merkittävästi aiempaa paremmin.

– Tilanne voi muuttua toki vuorokaudessakin. Mutta hyvin nopeasti me reagoimme, jos alueellamme toimivan sairaanhoitopiirin koronanyrkki toteaa, että tilanne on kehittymässä niin huonoon suuntaan. Käytännössä päätöksen ulos saamiseen menee meiltä päivä tai kaksi juridisten ja kielellisten vaatimusten takia, Pukkinen sanoo.

Lapissa kriteerit asiakastilojen sulkemiseen eivät täyty, kertoo aluehallintoylilääkäri Sari Kemppainen Lapin aluehallintovirastosta.

Terveydenhuolto alueella ei siis ole ylikuormittumassa eikä tartuntaketjuja ole juuri jäänyt selvittämättä. Yleisötilaisuuksien kävijämäärän kiristäminen sen sijaan on pöydällä, ja siitä tehdään päätös ensi viikon alkupuolella.

Lue myös:

    Uusimmat