Ministeri Rehula: Alkoholilain muutos lisää kulutusta

Kiistelty alkoholilakiesitys tänään lausuntokierrokselle 1:59

Viivästynyt esitys alkoholin saatavuutta lisäävästä kokonaisuudistuksesta on lähtenyt lausuntokierrokselle. Sosiaali- ja terveysministeriön lakiluonnos nostaa ruokakaupassa myytävän alkoholin prosenttirajan 5,5:een nykyisestä 4,7:stä.

Ravintolat saisivat luonnoksen mukaan myydä alkoholia aamuneljään. Alkoholia saisi juoda ravintolassa aamuviiteen asti, mutta ravintolan ei olisi silloinkaan pakko sulkea oviaan.

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) arvioi, että alkoholilain kokonaisuudistus tulee lisäämään kulutusta.

– Vaikuttavuusarvio lähtee siitä, että kokonaiskulutus tulee kasvamaan. Kulutustottumusten muutosta ei tietysti tiedetä, että mikä litramäärä jatkossa kulutetaan, Rehula sanoo.

Myös valmistustaparajoite ollaan poistamassa. Näin ollen myös tislaamalla valmistetut alkoholituotteet sallitaan, kun tähän asti kaupoissa on myyty vain käymisteitse valmistettua alkoholia. 

Nämä muutokset uusi alkoholilaki toisi 2:44

Uusi laki ehkä kesällä

Nyt lausuntokierroksen kanssa yhtä aikaa käynnistyy alkoholilain ilmoitusmenettely, jossa Euroopan komissio ja muut jäsenmaat arvioivat ehdotetun lainsäädännön yhteensopivuutta EU-oikeuden kanssa. Ilmoitusmenettely kestää kahdesta kuuteen kuukautta, eikä alkoholilakia voi hyväksyä ennen menettelyn valmistumista.

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät pääsivät sopuun alkoholilain muutoksista toukokuussa. Keskustan hallituskumppanit kokoomus ja perussuomalaiset olisivat toivoneet prosenttirajan nostamista vieläkin korkeammaksi, mutta tyytyivät tuolloin kompromissiratkaisuun.

Hallituksen esitys alkoholilaista on tarkoitus antaa eduskunnalle kevätistuntokaudella. Rehula ei halunnut suoraan arvioida, saako kaupasta vahvempaa olutta jo ensi kesänä.

Lakiuudistus on viivästynyt, sillä sen oli määrä tulla voimaan 2017 alusta.


Lue myös:

    Uusimmat