Mainos

Ministeri pakotteiden tiestä: Pakotteet ovat toimineet lähes kaikkialla huonosti

Kansainvälisen politiikan asiantuntija Jaakko Iloniemi totesi aamuohjelma Huomenta Suomessa, etteivät pakotteet luultavasti vie Venäjän politiikkaa länsimaiden toivomaan suuntaan.

– Pakotteet ovat yleensä toimineet lähes kaikkialla huonosti. On erittäin vähän esimerkkejä, että pakotteilla olisi saavutettu sitä, mitä on tavoiteltu.

Iloniemen mukaan Venäjä kokee olevansa eristetty kansa. Silloin omaa hallitusta ja politiikkaa ei helposti kyseenalaisteta.

– Venäläiset ovat nyt voimakkaan propagandan seurauksena mielentilassa, jossa he kokevat olevansa piirityksen kohteena. Se, joka tuntee olevansa painostuksen alainen, sietää yhtä jos toista paremmin kuin se, joka on tässä harjoittamassa ikään kuin kurinpalautusta. 

Kansainväliset sopimukset heikkenevät

Iloniemen mukaan oleellista on, mistä Ukrainan kriisi kertoo.

– Kriisi on merkki, että Venäjä haastaa viime vuosikymmeninä syntyneen kansainvälisen järjestelmän. Venäläiset johtajat sanovatkin avoimesti, että se järjestelmä syntyi Venäjän heikkouden aikana muiden ehdoilla. Nyt kun maa on jälleen voimissaan, se hylkää tämän järjestelmän.

– Tuskin venäläiset itsekään tietävät, kuinka pitkälle tässä mennään. Se riippuu aina siitä, millaisen vastustuksen kohtaa.

Iloniemen mielestä viime aikojen epävarmuus ei kuitenkaan kerro, että Venäjä olisi irtisanoutunut kansainvälisistä sopimuksista.

– Ei mikään valtio ole irtisanoutunut YK:n peruskirjastakaan, vaikka sitä on loukattu satoja kertoja. Sopimukset eivät lakkaa olemasta voimassa, jos niitä loukataan. Mutta tietenkin ne heikkenevät.

Suomen Nato-jäsenyyttä kannattava Iloniemi sanoi, että yksi syy Venäjä-konfliktiin on Naton laajeneminen.

– Venäläiset ovat sitä mieltä, että Nato on tunkeutunut alueille, jotka ovat Venäjälle historiallisesti läheisiä. Jos tätä katsoo Naton näkökulmasta, täyden toimintavapauden saavuttaneet Euroopan maat ovat hakeutuneet kaltaistensa joukkoon. Venäjän mielestä se on tunkeutumista ja Naton mielestä tulemista.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.