Ministeri Juuso synnytyssairaaloiden lakkautusuhasta MTV:lle: "Syntyvyys laskee ja vanhusväestön määrä lisääntyy"

Heidi synnytti lapsen automatkalla sairaalaan 7:01
Heidi Kuulialan ja Väinö Pitkäniityn vauva syntyi matkalla synnytyssairaalaan Kotkaan. Tätä mieltä askolalaispariskunta on Porvoon synnytyssairaalan lakkautuksesta.

THL:n asiantuntija arvioi aiemmin MTV Uutisille, että synnytykset tulisivat loppumaan Kemin, Mikkelin ja Lappeenrannan sairaaloissa.

Synnytyssairaaloiden tilanne on ollut kiivaan keskustelunaiheena sen jälkeen, kun HUSin kerrottiin suunnittelevan synnytysten lopettamista Lohjan sairaalassa. THL:n nimettömänä pysyvä asiantuntija arvioi MTV Uutisille, että synnytykset olisivat loppumassa myös Kemin, Mikkelin ja Lappeenrannan sairaaloista.

Viiden jälkeen -ohjelman haastatteleman sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson mukaan vielä ei olla päätetty mistään lakkautuksista. Painetta säästää synnytystoiminnasta kuitenkin on.

Kun erikoissairaanhoidon kustannuskehitystä halutaan hillitä, täytyy samalla tarkastella myös synnytystoimintaa. Hallitusohjelmassa on sovittu 100 miljoonan euron säästöstä erikoissairaanhoidossa.

Panostusta vanhuksiin

Juuson mukaan hoitohenkilöstön määrän ei ennusteta kasvavan tulevaisuudessa ja pienille resursseille on ottajia.

– Pitää muistaa, että syntyvyys laskee koko ajan ja vanhuusväestön määrä lisääntyy samalla.

Juuson mukaan kustannusten painopisteen on nyt siirryttävä peruspalveluihin ja erityisesti vanhustenhoitoon. Hän myös muistuttaa, että synnytyksiä ja henkilöstöä on oltava tarpeeksi nykyisenkaltaisen palveluverkon ylläpitoon.

Matkasynnytykset eivät huoleta

Synnytyssairaaloiden lakkautusten on pelätty lisäävän matkasynnytyksiä. Kemistä on noin 110 kilometriä Ouluun, Mikkelistä 165 kilometriä Kuopioon ja Lappeenrannasta 110 kilometriä Kotkaan.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Väitettä matkasynnytysten lisääntymisestä Juuso ei kuitenkaan osta. Hänen mukaansa viime vuosikymmenellä tapahtuneet synnytyssairaaloiden lakkautukset eivät ole lisänneet matkasynnytyksiä vaan niiden määrä on pysynyt melko vakiona.

On hyvin vaikea kuvitella, että kenenkään lastenhankinta olisi kiinni siitä, onko lähin synnytyssairaala vaikkapa 50 vai 100 kilometrin päässä. Henkilökohtaisesti en usko, että etäisyys synnytyssairaalaan vaikuttaa päätökseen hankkia lapsi.

Lue myös:

    Uusimmat