Milloin tehdä testamentti? Asianajaja neuvoo

Miten testamentti laaditaan? 25:23

Studio55.fi-lähetyksessä vierailleen varatuomari Piia Jeremejeffin mukaan testamentin teko voi tulla ajankohtaiseksi elämänmuutoksen myötä. 

Varatuomari ja asianajaja Piia Jeremejeff kertoo, että testamentti ei ole ajankohtainen vain ikääntyneille. Oikea aika testamentille voi olla vaikka nyt.

– Se aika on juuri silloin, kun esittää tämän kysymyksen, että milloin on aika tehdä testamentti. Minullekin tulee paljon puheluita siihen liittyen ja joillekin se hetki on juuri oikeastaan nyt johtuen siitä, että elämäntilanteissa on saattanut tapahtua muutoksia.

Nuoremmankin ihmisen olisi syytä pohtia testamenttia esimerkiksi maailmanympärysmatkalla tai vaihto-oppilaaksi lähdettäessä. Jeremejeffin mukaan myös uusioperheiden olisi hyvä miettiä testamentin tekemistä.

Vaikka testamentin olisi laatinut, ei se kuitenkaan ole lopullinen. Jeremejeff kertoo, että testamenttia on mahdollista muuttaa tuhoamalla aikaisempi tai aikaisemmat testamentit esimerkiksi repimällä tai polttamalla. Tämän lisäksi uuteen testamenttiin tulisi kirjata aiemmat testamentit kumoava lauselma.

Lainmukaiset muotoseikat tulisi siis täyttää testamenttiin tarkasti, sillä muutoin testamentti voi olla pätemätön. Jeremejeff suositteleekin kääntymään asiantuntijan puoleen testamenttia suunniteltaessa, sillä usein asiantuntijat osaavat ottaa huomioon myös perintöön liittyvät veroasiat.

Minkälainen on Hyvä testamentti -kampanja? Tarvitseeko ihminen muita asiakirjoja, kuten avioehtoa tai edunvalvontavaltakirjaa? Katso koko lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat