Millaisiin elämäntapoihin kannustat lapsiasi? Näin näytät hyvää esimerkkiä

Parhaillaan vietetään valtakunnallista Sydänviikkoa. Sydänliitto on valinnut tällä kertaa Sydänviikon teemaksi Arkisirkuksen, ja kohderyhmäksi kouluikäiset lapset. Terhi Koivumäki Sydänliitosta kertoo, kuinka vanhemmat vaikuttavat omilla elämäntavoillaan lasten terveyteen.

Sydänliitto on valinnut parhaillaan vietettävän Sydänviikon teemaksi Arkisirkuksen, ja kohderyhmäksi kouluikäiset lapset. Terhi Koivumäki Sydänliitosta kertoo, että viikon tarkoituksena on kiinnittää huomiota muun muassa siihen, mitä kaikkea lapsiperheissä tehdään jo oikein terveellisten elämäntapojen eduksi.

– Ensimmäisenä jokaisen perheen pitäisi pohtia sitä, mikä jo toimii, ja mikä on hyvää. Hyvän päälle on paljon mukavampi lähteä rakentamaan niitä juttuja, mitä toivoisi muutettavan, Koivumäki selittää.

Koivumäen mukaan olennaisinta on se, kuinka aikuinen itse suhtautuu liikuntaan ja terveellisiin elämäntapoihin, ja millaisia asenteita aikuinen tätä mukaa siirtää lapsilleen.

– Tärkeää on se, miten me puhutaan liikkumisesta, syömisestä, miten me kannustetaan, ja miten me tehdään nämä asiat arjessa näkyviksi, Koivumäki sanoo.

Tavat ja tottumukset periytyvät helposti

Koivumäen mukaan vanhempien pitäisi konkreettisilla toimillaan osoittaa lapsille myönteistä asennetta terveellisiä elämäntapoja kohtaan.

– Jos lapsi tottuu siihen, että joka paikkaan mennään aina autolla, ja tottuu siihen, että ei syödä yhdessä, ja syödään television edessä, niin nämähän ovat niitä tapoja ja tottumuksia, jotka periytyvät todella helposti, sanoo Koivumäki.

Anna lapsen kokeilla!

Koivumäki kannustaa vanhempia antamaan lapsille myös mahdollisuuden kokeilla erilaisia asioita liikunnallisuutta tukeakseen.

– Toki turvallisuus on tärkeää, mutta rohkaisen miettimään, mitkä ovat olemassa olevia kieltoja, jotka on hyvä pitää, ja mitkä taas voisivat olla sellaisia asioita, joiden avulla lapsi pääsisi kokeilemaan erilaisia asioita, kertoo Koivumäki.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat