Mainos

Miljonääri, mikä on veroprosenttisi?

Julkisten verotietojen mukaan Suomessa oli vuonna 2009 yli kolmekymmentä ihmistä, joiden verotettava ansiotulo oli yli miljoona euroa. Suurin ansiotulo oli Jorma Ollilalla, yli kuusi miljoonaa euroa. Jos lasketaan yhteen ansio- ja pääomatulo, Ollila on listan sijalla 10. Kärjessä vuoden 2009 verotietojen perusteella on yksi SanomaWSOY:n pääomistajista, Aatos Erkko.

Veroasiantuntijoiden mukaan ei ole kuitenkaan yksinkertaista sanoa, kuinka paljon rikkailta kertyy veroja Suomeen. Veroja kertyy sekä ansiotuloista että verotettavasta pääomatulosta. Osinkotuloja tarkasteltaessa on myös muistettava, että yritys on jo maksanut veroja voitostaan ennen osingon maksamista omistajalle.

– Yhteiskunta saa rikkailta ja yrityksiltä runsaasti verotuloja, jos yhteiskunta on viisas ja verottaa järkevästi. Jos on hirveän korkeat veroprosentit yritys- ja pääomatulolle sekä ankara progressio, niin pääomatulot ja yritysten voitot kertyvät helposti ihan muihin maihin, sanoo Veronmaksajien keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen.

Suomessa yhtiövero on tällä hetkellä 26 prosenttia. Hallitus on lupaillut yhtiöveron alennusta tupo-ratkaisun yhteydessä jopa 24,5 prosenttiin. Pääomaverotus puolestaan kiristyy ensi vuonna 28 prosentista 30 prosenttiin, ja lisäksi yli 50 000 euron pääomatuloihin tulee korotettu 32 prosentin vero. Ansiotuloa verotetaan Suomessa progressiivisesti – tällöin henkilöt, joilla pääosa tuloista on ansiotuloa, veroprosentti on myös huomattavasti korkeampi kuin "pääomamiljonääreillä".

– Henkilöillä, joilla valtaosaosa tuloista pääomatuloa, veroprosentti on 28 ja 30 prosentin välillä. Pääomatuloista menee veroa 28 prosenttia, ja sitten mahdollinen pieni ansiotulon osuus saattaa nostaa kokonaisveroprosenttia hieman ylöspäin.

Tulokuninkaiden veroprosentit (yhteenlasketut pääoma- ja ansiotulot)

MTV3 Uutisten verosivut aukeavat 1.11. Kerromme sivuillamme muun muassa sen, ketkä olivat maan palkkakuninkaat, kuinka paljon presidenttiehdokkaat ovat tienanneet, miten hyvin Angry Birds takoo rahaa omistajilleen ja miten kulttuurin merkkihenkilöt ansaitsevat.

Verosivuilta löytyy myös verokone, jolla voi hakea jokaisen Suomen maakunnan eniten tienanneet.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.