Miksi tästä tupakkataudista ei varoiteta?

Keuhkoahtaumataudin pitäisi pelottaa tupakoitsijoita huomattavasti enemmän kuin keuhkosyövän, sillä riski sairastua keuhkoahtaumatautiin on selkeästi suurempi. Tupakkatuotteiden varoitusteksteistäkin keuhkoahtaumatauti puuttuu kokonaan vaikka tautia sairastaa parhaillaan jopa neljännesmiljoona suomalaista.

Kun ohikulkijoilta kyseltiin tupakkataudeista, lähes jokainen osasi mainita keuhkosyövän ja aika moni myös keuhkoahtaumataudin. Keuhkoahtaumatautiin sairastuu kuitenkin huomattavasti suurempi määrä ihmisiä kuin keuhkosyöpään. Voikin ihmetellä, miksei parantumattomasta keuhkoahtaumataudista eli COPD:stä varoiteta savukerasioissa, kuten syövästä ja muista tupakan aiheuttamista haitoista.

– Jos minulta kysyttäisiin, keuhkoahtaumataudista varoitettaisiin kissan kokoisilla kirjaimilla. Sitä sairastaa tälläkin hetkellä noin 250 000 ihmistä Suomessa. Keuhkosyöpätapauksia puolestaan todetaan hieman yli pari tuhatta vuodessa, vertaa keuhkosairauksien erikoislääkäri Timo Helin Iho- ja allergiasairaalasta.

Aiemmin ajateltiin, että noin parikymmentä prosenttia tupakoitsijoista sairastuu keuhkoahtaumatautiin. Viimeaikaisten tutkimusten mukaan todellinen luku on kuitenkin lähempänä 50 prosenttia.

– Suomessa tupakoi noin miljoona ihmistä. Siitä puolet on valtava määrä, sanoo Helin.

Sanotaan asiat suoraan: tupakka tappaa

Tupakkatuotteiden varoitusmerkinnät ovat harmonisoitua lainsäädäntöä eli teksteistä päätetään yhteisesti EU:ssa. Tällä hetkellä tupakka-askin etupinta varoittaa hengenvaarasta ja siitä, että tupakka vahingoittaa myös läheisiä. Takapinnalla on 14 vaihtuvaa erityisvaroitusta. Keuhkoahtaumataudista ei jostain syystä löydy sanaakaan.

– Varoitusteksteissä mainitut riskit on voitava todistaa oikeiksi. Ja koska 80-90 prosenttia keuhkoahtaumatautitapauksista johtuu tupakasta, on vähän vaikea sanoa, miksi siitä ei varoiteta, sanoo ylitarkastaja Reetta Siukola Sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Kun varoitustekstin näkee tarpeeksi monta kertaa, kärsii varoituksen uutisarvo ja samalla myös teho. Euroopan Unionin komissiossa ollaankin parhaillaan uudistamassa tupakkatuotteiden varoituksia.

– Tarkkaa tietoa uusista teksteistä ei vielä ole, mutta uusissa varoituksissa on jotain keuhkosairauksista ja ehkä myös keuhkoahtaumataudista, sanoo Siukola.

Muualla maailmassa tupakkatuotteissa näkee jopa kuvia syöpäkasvaimista ja hyvinkin rajuja varoitustekstejä. Siukola ei lähtisi radikaalille linjalle vaan luottaisi konkreettisiin varoituksiin, jotka kertovat tupakoinnin vaaroista ilman selviytymismahdollisuutta.

– Tupakkasairauksiinhan sitä aika todennäköisesti kuolee, mikäli tarpeeksi kauan tupakoi, toteaa Siukola.

Kuvat: Shutterstock

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja