Miksi mies esittää kovista kavereidensa seurassa? Miehet vastaavat

AVA selvitti, miksi miesten käytös muuttuu heti, kun seuraan liittyy miesten ystäviä.

Minkä takia miesten käytös muuttuu kavereiden seurassa epäreiluksi, jopa vähätteleväksi tyttöystävää kohtaan? Nimimerkki Kova jätkä kysyy.

AVA selvitti, mistä miesten mukaan kummallinen käytös ystävien seurassa johtuu. Näin asiaa kommentoitiin.

"Kyseessä on useasti egoilu, tahaton tai tahallinen. Miehet ovat keskenään "miehiä" ja joskus tyttöystävän ollessa läsnä, voi toinen jäädä taustalle. Jotkut haluavat näyttää kavereilleen olevansa se parisuhteen hallitseva osapuoli, jotkut eivät osaa olla ilman roolia kavereittensa ollessa näköetäisyydellä ja jotkut tietysti ovat ikäviä tottumuksesta.

Jos käytös on tahallisen loukkaavaa, kannattaa puhua kahden kesken tai tilanteen jatkuessa laittaa koko tulevaisuus harkintaan. Ylimielisyyttä tai ilkeilyä on hieman haastavaa saada muuten loppumaan.

Useasti käytös on kuitenkin tahatonta ja sen sijaan että suuttuisi sen johdosta tai yrittäisi "kitkeä" sen, sitä voi hieman "laimentaa".

Jos paikalla on pelkkiä miehiä itsesi lisäksi, on haaste jokseenkin suuri, vaan ei mahdoton.

Kannattaa pistää mieleen tietyt piirteet käytöksestä tai roolista ja muistaa ne. Uskoisin että moni nainen tuntee miehensä paremmin lopulta kuin he itse. Näin voit mahdollisuuden tullessa näpäyttää miestäsi takaisin kun hän seuraavan kerran käyttäytyy typerästi mielestäsi kavereidensa seurassa sinua kohtaan ja typerä käytös lakkaa tai ainakin toinen tajuaa käyttäytyneensä typerästi. Jokin leikkisä kuitti miehesi käytöksestä on parempi kuin juomat naamaan, sillä jälkimmäisen johdosta sekä miehesi että sinä itse joudutte naurunalaiseksi. Taustalla oleminen saattaa myös tuntua puuduttavalta ja antaa toiselle tunteen että hänen käytöksensä on ihan hyväksyttävää.

Kannattaa silti muistaa että usein "egoilu" on aika tahatonta, ja jos astut toisen varpaille kannattaa se tehdä tasolla jossa ei ole liikaa kierroksia. Jos mies nolataan huolella ystäviensä edessä, se ei paranna välttämättä teidän kahden yhteistä aikaa. Sen sijaan pieni kuittaus saa kaverit huomaamaan että olet hyvä tyyppi ja miehesi on hieman "hassu" kun ei huomaa sitä itse vaan käyttäytyy epäkohteliaasti sinua kohtaan."
– Mies, 30, kihloissa

"Jos miehet eivät halua osoittaa frendeilleen sitä, että tykkäävät jostakusta paljon, tai vaihtoehtoisesti eivät osaa näyttää tunteitaan kavereidensa seurassa, niin on helppo verhoutua tietynlaiseen "kovaan kuoreen". Kyse voi myös olla esittämisen tarpeesta. Toisaalta jos pariskunnalla on erimielisyyksiä, niin kaverit saattavat suhtautua näihin riitoihin helposti asettumalla nimenomaan miehen puolelle."
– Mies, 20, sinkku

"Olen itse huomannut toimineeni tällä tavoin, kun vielä seurustelin. Tajusin asian vasta jälkeen päin eikä toimintani ollut tietoista. Siitä tuli aika huono mieli, kun tajusi, kuinka tuli käyttäydyttyä tyttöystävää kohtaan. On kuitenkin tosi vaikea vastata siihen, että miksi tein niin. Tässä kysymystä pohtiessani tuli mieleen pari asiaa, jotka saattavat olla syynä vähättelyyn ja epäreiluun käytökseen. Meininki kavereiden kanssa ollessa on kovin erilainen kuin tyttöystävän seurassa ja voi olla aika vaikeaa yhdistää nämä kaksi. Varsinkin, jos tyttöystävälle on avautunut jostain henkilökohtaisista asioista, joita ei syystä tai toisesta halua jätkien kuulevan, ja toisaalta taas sitä on saattanut tehdä tai sanoa poikaporukassa asioita, joista ei ole kovin ylpeä, eikä kehtaa saattaa niitä tyttöystävän tietoon. Sitä vähän pelkää, että jos jotain lipsahtaa puoleen taikka toiseen.

Itse ainakin koen vähättelevän käytöksen olevan enemmän suojamuuri kuin mitään muuta. Sitä yrittää olla jotenkin kauempana tyttöystävästä, ehkä pelkää näyttävänsä kavereiden silmissä nössöltä, jos kiehnää tyttönsä kyljessä tai jos oma romanttisuus lipsahtaa esiin tilanteessa, johon se ei kuulu.

Ihmisillä on monia rooleja elämässään, totuttuja tapoja kuinka eri paikoissa, ryhmissä ja tilanteissa toimitaan. Kahden täysin erilaisen roolin yhdistäminen on usein hankalaa ja aiheuttaa outoa käytöstä, kun ei tiedä miten päin pitäisi olla. Ajan kanssa tuostakin ongelmasta pääsee ylitse, mutta alku on usein noloa ja vaikeaa. Mielestäni tilanteessa, jossa kohtaa epäreilua käytöstä poikaystävältään, kannattaa tyyppi vetäistä sivuun ja kysyä suoraan, huomaako tämä käyttäytyvänsä tyhmästi ja vaikka pyytää kiinnittämään asiaan huomiota. Kuten sanoin, itse en ainakaan tajunnut asiaa ennen kuin jälkikäteen."
– Mies, sinkku, 27

"Kyseessä voi olla kavereille esittäminen, jossa hän haluaa antaa käsityksen olevansa suhteen kaapin paikan näyttäjä. Tämä antaa miehelle virheellisen tunteen siitä, että hän voi päästää suustaan kaikennäköistä vain pitääkseen yllä haluttua imagoa. Tämä tuonee hänelle mielihyvää sekä mahdollisesti kuvittelee saavansa arvostusta kavereiden keskuudessa. Hän ei todennäköisesti edes ymmärrä mitä hallaa tekee suhteelle tai kohdatessaan realiteetin hän voi vähätellä asiaa puhumalla, että se oli vain vitsi, jonka kaverit ymmärtävät.

Omalla kohdallani tämä olisi tuhoon tuomittua heti alusta alkaen, sillä suurin osa kavereistani on naisia ja vastaava toiminta lopetettaisiin samantien – mikä on aivan oikein."
– Mies, 31, sinkku

"Mielestäni käytös ei kaikilla miehillä muutu, mutta jos muuttuu niin kavereilla on tietynlaisia odotuksia siitä sinkku-kaverin käyttäytymisestä ja ne odotukset eivät muutu parisuhteeseen siirryttäessä. Näin ollen minun mielestäni ympäristön paine ja kavereitten hyväksyntä johtaa tähän muutokseen

En sitten osaa sanoa, että kumman seurassa henkilö on oma itsensä – kumppaninsa vai kavereidensa. Ympäristön paine ja kavereitten hyväksyntä johtaa tähän käyttäytymismuutokseen."
– Mies, 22, parisuhteessa

"Kaikki toimimme erilaisten roolien mukaan erilaisissa ympäristössä. Sopeudumme ympärillä olevaan seuraan myös alitajuisesti.

Hän todennäköisesti toimii kuten hänen "odotetaan" toimivan siinä kaveripiirissä. Miesystävän kotona käytös on varmasti taas erilainen kuin mitä se on kahdestaan / kavereiden kanssa.

Jos partnerisi tuntee olevansa altavastaajana "tossun alla" suhteessanne, voi hän yrittää peittää sitä kavereilleen jottei näyttäisi heikolta.On ymmärrettävää, että koet kumppanisi esittävän kavereilleen, mutta mitä jos hän onkin siinä tilanteessa aidompi kuin kotisohvalla? Hän ei välttämättä itse edes huomaa muuttavansa käytöstään, jos hän on ollut kova ja töykeä tyyppi niissä piireissä jo pidempään.

Jos käytös muuttuu vain kun olet mukana, tulisi siitä keskustella kotona."
– Mies, 21, sinkku

AVA on myös Instagramissa sekä Twitterissä ! Käyttämällä twiitissäsi hashtagia #avatv viestisi voi päästä telkkariin.

Tykkää AVAsta myös Facebookissa!

Näitä asioita AVA on jo kysynyt miehiltä:

AVA

Kuvat: Colourbox, Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja