Mainos

Miksi miehillä on nännit? 10 faktaa, joita et tiennyt nänneistä

Huolimatta siitä tosiasiasta, että meillä kaikilla on ne, nänneihin liittyvät faktat kiehtovat ihmisiä yhä uudelleen ja uudelleen. 

Evoluutio on luonut nännit lasten ruokkimiseen, mutta miksi ihmeessä myös miehillä on ne? Muun muassa tähän kysymykseen löydät vastauksen seuraavasta listauksesta. 

1. Pahkurat ovat normaali asia

Ei kannata hermostua, sillä nänneissa sijaitsevat pahkurat ovat täysin normaaleja. Nännien pahkurat ovat talirauhasia, joita löytyy kaikkialta ihosta, erityisesti kasvoista ja päänahasta. Talirauhaset erittävät öljyistä eritettä, joka suojaa ihoa, tässä tapauksessa nänniä pitäen sen pehmeänä ja sileänä.

2. Kolmas nänni ei ole harvinainen asia

Useammat nännit ovat luultua yleisimpi asia. Arvioiden mukaan noin viidellä prosentilla ihmisistä on ylimääräisiä nännejä, jotka tosin usein ovat tavallista pienempiä. 

3. Mitä pienemmät, sitä herkemmät

Eräässä tutkimuksessa todettiin, että pienet rinnat ovat suuria herkempiä, koska pienissä rinnoissa hermot ovat keskittyneet pienemmälle alueella. Sama koskee myös nännejä. Mitä pienemmät nännit, sitä tiheämmällä hermot ovat, mikä puolestaan lisää tuntoherkkyyttä.

4. Miksi miehillä on ne?

Koska nänneillä ei ole miehille biologista tarkoitusta, se saa monet ihmettelemään niiden tarkoitusperää. Miesten nännit johtuvat siitä syystä, että kaikki alkiot ovat aluksi tyttöpuolisia. Vaikka alkiot alkaisivatkin kehittyä myöhemmin pojiksi, monet asiat niiden anatomiassa säilyvät samoina kuin tytöillä.

5. Nännilävistykset eivät ole vaaraksi

Lääketieteellisestä näkökulmasta katsottuna nännilävistyksistä ei ole vaaraa, jos ne tehdään steriileillä välineillä. Lävistyksillä ei myöskään pitäisi olla vaikutusta naisten kykyyn imettää tulevaisuudessa.  

6. Ei ole olemassa oikeaa väriä

Aivan kuten muutkin ihmiskehon osat, myös nännit ovat kaikilla ihmisillä erilaisia. Ei ole siis olemassa tiettyä kokoa, muotoa tai väriä, joka olisi se ainut oikea. Nännit voivat muuttaa myös väriään raskauden aikana totuttua tummempaan.

7. Lihakset kovettavat nännit

Nännien kovettuminen johtuu nännien ympärillä olevien pienten lihasten aktivoitumisesta. Nänneissä on superherkkiä hermoja, jotka reagoivat herkästi erilaisiin stimulantteihin, kuten lämpötiloihin. Nännit voivat kovettua myös tunnepitoisen tilanteen, kuten pelon tai kiihottumisen seurauksena.

8. Pienet karvat ovat normaaleja

Aivan kuten muuallakin kehossa olevat karvat, myös nänneissä sijaitsevat karvat ovat täysin normaali ilmiö. Itse asiassa nänneissä olevat pienet karvat ovat yleisimpiä kuin nännialueen karvattomuus.

9. Nännit voivat saada tartunnan

Nännin maitotiehyisiin ja nännipihan hikirauhasiin pesiytyy joskus bakteereita ja hiivoja, jotka voivat aiheuttaa muun muassa ihottumaa. Myös imetys voi saada nännit tulehtumaan, mikä ilmenee kipuna ja polttavana tunteena rinnassa. Joskus nämä oireet voivat johtua nännin vahingoittumisesta, kuten tulehtuneesta lävistyksestä.

10. Myös nänni voi olla sisäänpäin kääntynyt

Aivan kuten navatkin, myös nännit voivat olla sisäänpäin kääntyneitä. Joskus ihmiset haluavat korjauttaa sisäänpäin kääntyneiden nännien ulkonäön leikkauksella, vaikka tämä onkin lääketieteellisesti tarpeetonta. Jos nännit vetäytyvät sisään yhtäkkiä, se voi olla merkki rintasyövästä.

Muista tutkia rintasi säännöllisesti.


Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja