Tuntuuko flunssa aiempaa pidemmältä? Lääkäri kertoo, mistä se voi johtua

Lääkäri kertoo, miksi flunssa pitkittyy - tässä vaiheessa hoitoon 4:11
Miksi flunssa pitkittyy? Entä kuinka kauan vastustuskyky koronaa vastaan säilyy? Katso työterveyslääkäri Anita Riipisen haastattelu videolta.

Työterveyslääkäri Anita Riipinen Terveystalosta vastasi MTV Uutiset Livessä kysymyksiin pitkittyneestä flunssasta.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Korona ei ole ainut taudinaiheuttaja, joka voi kaataa sängyn omaksi. Sadat eri virukset aiheuttavat flunssaa eli nuhakuumetta. Tyypillisiä oireita ovat esimerkiksi päänsärky, vilu, kurkkukipu, kuume, nuha ja yskä.

Tavallisesti oireet kestävät viikosta kahteen, mutta toisinaan flunssa pitkittyy.

Infektio laskee vastustuskykyä, jolloin toinen virus voi iskeä heti päälle, Terveystalon työterveyslääkäri Anita Riipinen selittää. Flunssaan voi myös liittyä jälkitauteja, kuten poskiontelotulehdusta, korvatulehdusta tai keuhkokuumetta.

Riipinen kertoo, että Terveystalossa on havaittu viitteitä siitä, että flunssasta johtuvat poissaolot ovat pidentyneet muutamalla päivällä viime vuoteen verrattuna. Ilmiötä saattaa selittää pandemiavuoden laaja eristäytyminen ja maskipakko, jotka ovat voineet estää vakavampien infektioiden syntymistä.

Kuinka pitkään vastustuskyky koronaa tai influenssaa vastaan säilyy? Katso Riipisen haastattelu yllä olevalta videolta.

Milloin pitkittyneestä flunssasta pitää huolestua?

Paras hoitokeino flunssaan on lepo: ruumiillisen ponnistelun välttäminen pienentää komplikaatioiden kehittymisen todennäköisyyttä. Kuumeessa korostuu myös riittävän nesteytyksen merkitys.

Mikäli oireet ovat lieviä ja alkavat parantua, voi vointiaan seurata kotona.

Lääkäriin kannattaa olla yhteydessä, jos flunssan oireet pitkittyvät tai hankaloituvat merkittävästi. Yskä on tavallinen flunssan jälkioire. Siitä kannattaa huolestua vasta, jos köhiminen kestää yli kuusi viikkoa. Särky kasvoilla ja korvissa voi olla oire jälkitaudista, joka vaatii lääkärin tutkimuksia.

Mikäli ihmisellä on pitkäaikaissairauksia tai immuniteettiin vaikuttavia häiriöitä, kannattaa lääkäriin lähteä herkemmin.

Osittaislähde: Terveyskirjasto

Lue myös:

    Uusimmat