Yleinen virus vie vuosittain noin 1000 vauvaa sairaalaan Suomessa – näin siltä voi suojautua

Tulisiko flunssakauden aikana käyttää jälleen kasvomaskia? Asiantuntija vastaa 0:59
KATSO MYÖS: Tulisiko influenssakauden aikana käyttää jälleen kasvomaskia? Husin Eeva Ruotsalainen vastaa.

RSV:n aiheuttama tauti on yleisin syy alle 1-vuotiaan lapsen sairaalahoidolle Suomessa. Se on myös yksi merkittävimmistä imeväisikäisten kuolemaan johtavista hengitystieinfektioista maailmalla. Nyt saatavilla on rokote, joka ehkäisee vastasyntyneen tartunnan.

RSV eli respiratory syncytial virus aiheuttaa lapsille nuhaa, limaisuutta, yskää ja vaihtelevasti kuumetta. Osalla tauti etenee vakavaksi alahengitystieinfektioksi noin viidessä päivässä, jolloin lapsen hengitys voi vaikeutua.

Suomessa noin 1000 vauvaa joutuu vuosittain sairaalaan RSV:n aiheuttaman taudin vuoksi. Alle 5-vuotiaiden lasten kuolleisuus tautiin on edelleen suurta etenkin matalan ja keskitulotason maissa, kertoo Euroopan tautikeskus.

Vaikka Suomessa tautiin kuolleisuus on harvinaista, joutuvat etenkin alle puolivuotiaat infektiota sairastavat vauvat herkästi sairaalahoitoon hengityspysähdyksien ja hengitysvajauksen vuoksi.

Odottava äiti voi suojata vauvansa rokotteella

Rokotetta RSV:tä vastaan on yritetty kehittää jo 1960-luvulta lähtien. Tutkijat arvioivat, että rokote helpottaisi merkittävästi viruksen aiheuttamaa tautitaakkaa ja sairaalahoidon kuormitusta.

Suomessa esiintyy joka toinen vuosi laajempi RSV-epidemia, joka herkästi kuormittaa sairaalaosastoja, avohoitoa ja päivystyksiä. Myös riski teho-osastojen ruuhkautumiselle on korkea.

Nyt Suomessa on saatavilla kaksi eri rokotetta, joista toinen antaa suojan vastasyntyneille ja toinen yli 60-vuotiaille.  

Odottava äiti voi ottaa rokotteen raskausviikoilla 24–36. Rokotteen vaikutuksesta äidin elimistössä muodostuvat vasta-aineet siirtyvät istukan kautta sikiön verenkiertoon ja antavat suojan RSV:tä vastaan vauvalle ensimmäisten elinkuukausien ajan.

Rokotetta voi lämpimästi suositella kaikille yli 60-vuotiaille ja nuoremmille raskaana oleville naisille. Hyöty rokotteesta on luonnollisesti suurempi, jos potilaalla on perussairauksia, jotka RSV-infektion yhteydessä lisäävät komplikaatioiden riskiä, kertoo Rokotepalvelun vastaava lääkäri ja lastentautien dosentti Jukka Vakkila Suomen Rokotepalvelu Oy:n tiedotteessa.

Lähteet: Suomen Rokotepalvelu Oy:n tiedote

Artikkelia korjattu 11.12.2023 klo 12.02: Korjattu tieto siitä, että olisi olemassa kaksi eri rokotetta, jotka on tarkoitettu vastasyntyneiden suojaamiseksi. Yksi rokote on tarkoitettu suojaamaan vauvoja, toinen yli 60-vuotiaita.

Lue myös:

    Uusimmat