Miksi kurkku on aamuisin karhea, vaikket ole kipeä? Viisi mahdollista selitystä

Koronaoireet nyt – lääkärin vinkit jouluun 10:55
Videolla THL:n ylilääkäri kertoo, millaisia oireita korona nyt aiheuttaa.

Aina kurkkukipu ei johdu tarttuvasta taudista.

Flunssakauden jyllätessä herääminen karheaan tuntemukseen kurkussa voi tuntua selvältä merkiltä sairastumisesta.

Kurkkukipu onkin tavallinen ensioire virus- tai bakteeri-infektiosta, mutta usein niiden yhteydessä ilmenee muitakin oireita, kuten lämpöilyä, vilunväreitä, nuhaa, yskää tai imusolmukkeiden turvotusta.

Mikäli olo ei tunnu muutoin kipeältä, voi kurkkukivun taustalta löytyä flunssan sijaan jokin muu syy.

1. Nestehukka

Kurkkukipu johtuu usein nielun kuivumisesta syystä tai toisesta. Yksi aamuisin karheaa kurkkua selittävä tekijä on huono nesteytys, kertoo WebMD-sivusto. Nestehukalle voivat altistaa vähäisen veden juonnin lisäksi esimerkiksi runsas yöhikoilu tai tietyt lääkitykset.

Karhean kurkun lisäksi nestehukasta kertovia oireita ovat muun muassa päänsärky, väsymys, huimaus ja tumma virtsa.

Nipistystesti paljastaa nestehukan. Juttu jatkuu videon alla.

Helppo ihotesti paljastaa, juotko tarpeeksi vettä 0:30
Helppo ihotesti paljastaa, juotko tarpeeksi vettä.

2. Kuiva sisäilma

Mikäli kurkkukipua esiintyy vain aamuisin, voi kyse olla liian kuivasta sisäilmasta. Alhainen ilmankosteus nimittäin kuivattaa suun limakalvoja yön aikana, minkä seurauksena nielu voi tuntua herätessä karhealta.

Etenkin talvisin huoneilma on lähes aina kuivaa. Hengitysteiden lisäksi kuiva sisäilma kuivattaa usein silmiä ja ihoa.

Onko homeesta tehty syntipukki? Liian kuiva sisäilma saattaa olla isompi ongelma – juttu jatkuu videon alla.

Sisäilmaongelmien vaikutukset terveydelle eivat tiettävästi ole yhtä vakavia, mitä aiemmin on luultu – työterveyden professori muistuttaa:"Potilas on aina oikeassa" 7:41
Viiden jälkeen -ohjelmassa pureuduttiin sisäilman terveysvaikutuksiin helmikuussa 2020.

3. Uniapnea

Uniapneaan liittyy tavallisesti voimakasta kuorsausta, joka voi kuivattaa suuta aiheuttaen aamuista karheuden tunnetta kurkussa.

Kuorsauksen ja yöllisten hengityskatkosten lisäksi uniapnean hälytysmerkkejä ovat päiväaikainen väsymys, ärtymys, seksihalujen vähentyminen ja muistihäiriöt. Tällaiset oireet ovat syy hakeutua tarkempiin tutkimuksiin.

Uniapnean hoidon kulmakiviä ovat laihdutus, mikäli potilas on ylipainoinen, alkoholin ja rauhoittavien lääkkeiden käytön vähentäminen, tupakoimattomuus sekä ylipainehengityslaite.

4. Allergia

Siitepölyn ja eläinten hilseen kaltaiset ympäristön allergeenit voivat ärsyttää hengitysteitä ja aiheuttaa aamuista kurkkukipua. Allergia voi aiheuttaa lisäksi nuhaa, yskää, silmien vuotamista, iho-oireita tai vatsavaivoja.

Limakalvoja ärsyttävät myös muut ympäristötekijät, kuten tupakka, pöly ja kemikaalit.

Allergeenien ja ärsyttävien tekijöiden välttäminen auttavat ympäristötekijöistä johtuvaan kurkkukipuun. Allergikoilla antihistamiinit voivat tuoda helpotusta oireisiin.

5. Refluksitauti

Refluksissa mahan hapanta sisältöä nousee toistuvasti takaisin ruokatorveen, öisin jopa nieluun asti. Tästä voi seurata nielemisvaikeuksia ja äänen käheytymistä.

Refluksitaudin yleisin oire on kuitenkin rinnan seudulla tuntuva polte eli närästys etenkin runsaan aterian jälkeen tai makuuasennossa. Refluksitautia epäilevän kannattaa olla yhteydessä terveydenhuoltoon, jotta vaivaa päästään hoitamaan lääkkeillä ja elintapoja muuttamalla.

Vatsaa ärsyttävien ruokien välttely, kevyt iltasyöminen, tupakoinnin lopettaminen ja ylipainoisella laihduttaminen ovat tärkeitä refluksitaudin omahoidon elementtejä, Terveyskirjasto listaa.

Katso alla olevalta videolta vinkkejä parempaan uneen.

Nappaa vinkit hyvään uneen.

Lue myös:

    Uusimmat