Tiesitkö? Nielemisvaikeudet saattavat olla jopa syövän oire

Jamie sairastui kielisyöpään - näin hän siitä toipui 1:55
KATSO MYÖS: Kyhmy kielessä paljastui syöväksi – puolet Jamien kielestä oli poistettava.

Nielemisvaikeudet voivat olla merkki syövästä, mutta myös muista sairauksista.

Nielemisvaikeus eli dysfagia saattaa olla pään, leuan, niskan tai suun alueen syövän oire, kertovat The Mirror ja New York Post. Nielemisvaikeus voi olla oire myös keuhkosyövästä

Sekä britti- että amerikkalaismedia viittaavat artikkeleissaan Healthlinen artikkeliin, jossa kerrotaan, että syöpäkasvaimet voivat aiheuttaa nielemisvaikeutta, koska ne voivat muuttaa suun tai kurkun lihasten toimintaa. 

Healthline kertoo myös, että joissain tapauksissa nielemisvaikeudet voivat johtua kasvojen alueen melanoomasta.

Toinen oire, jota ei kannata sivuuttaa, etenkään, jos se ilmenee yhdessä kasvojen turvotuksen tai yllättävän painonlaskun kanssa, on pitkään kestänyt kurkkukipu.

Jos pitkään jatkuvan nielemisvaikeuden lisäksi huomaa muita oireita, jotka pahenevat ajan kanssa, kannattaa olla yhteydessä terveydenhuoltoon.

Joka kolmas suomalainen sairastuu syöpään

Cancer Research UK:n mukaan yleisimpiä syövän oireita ovat kyhmyt ihon alla, laihtuminen, ihomuutokset, jatkuva turvotus, odottamaton verenvuoto emättimestä, ruokahaluttomuus tai käheä ääni.

Joka kolmas suomalainen sairastuu jossakin elämänsä vaiheessa syöpään. Vuosittain syöpään sairastuu jopa noin 30 000 ihmistä, kertoo Kaikkisyovasta.fi.

Syöpäjärjestöjen ylläpitämän sivuston mukaan naisten yleisin syöpä Suomessa on rintasyöpä, miesten puolestaan eturauhassyöpä. Molemmilla sukupuolilla toiseksi yleisin syöpä on suolistosyöpä ja kolmanneksi yleisin keuhkosyöpä.

Nielemisvaikeutta voivat aiheuttaa myös nämä sairaudet

Terveyskirjaston mukaan syöpä ei ole ainoa tekijä, joka voi aiheuttaa nielemisvaikeutta. Nielemiskipu tai -vaikeus voivat olla itsenäisiä ongelmia tai seurausta sairaudesta, joka vaikeuttaa nielemistä. 

Taustalla voivat olla esimerkiksi hermostolliset häiriöt, happoärsytyksen tai tulehduksen aiheuttama ruokatorven limakalvovaurio, suurentunut kilpirauhanen, joka painaa ruokatorvea tai ruokatorven lihastoiminnan häiriö.

Lue myös:

    Uusimmat