Kurkku karhea ja kipeä? Tästä tunnistat, onko kyse allergiasta vai infektiosta

Astmaatikkojen ja allergisten koronahuolet 8:58
Koronaa vai allergiaa? Allergia- ja astmaliiton asiantuntija nostaa esiin yhden eron.

Koronapandemia on saanut ihmiset varpailleen erilaisten epämääräisten oireiden suhteen. Ongelmallisen asiasta tekee se, että vaikkapa alkavan virusinfektion ja allergian oireet voivat muistuttaa toisiaan. Esimerkiksi kurkkukipua voi esiintyä molemmissa.

Allergiassa elimistö on kehittänyt immunologisen vasteen allergiaa aiheuttavaa ainetta eli allergeenia kohtaan. Kun elimistö tunnistaa allergeenin, immuunijärjestelmä yrittää suojella ihmistä tulehdusreaktiolla, josta seuraavat allergialle tyypilliset oireet.

Osana yliherkkyysreaktiota ihminen voi alkaa tuottaa tavallista runsaammin limaa. Liman tarkoituksena on kuljettaa allergeenit pois kehosta. Suojareaktion sivuseurauksena ihminen alkaa kärsiä vuotavasta nenästä ja tukkoisuudesta. Toisinaan nenäoireet voivat aiheuttaa myös kurkun karheutta ja ärsyyntymistä. 

– Korvat, nenä ja kurkku ovat kaikki fyysisesti yhteydessä, joten yhdellä alueella esiintyvät oireet voivat vaikuttaa myös toiseen, yhdysvaltalainen korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri William Reisacher sanoo Prevention-sivustolle.

Lisäksi allergeenit voivat ärsyttää kurkun kudoksia ja saada ne tulehtumaan, mikä lisää epämukavuuden tunnetta.

Näin tunnistat allergian ja infektion aiheuttaman kurkkukivun

Kurkkukipu yhdessä valuvan nenän kanssa voi pelästyttää korona-aikana. Huolta ei helpota, että allergian oirekirjoon voi liittyä muitakin koronavirusinfektioon liitettyjä merkkejä, kuten ihottumaa, päänsärkyä ja silmien punoitusta.

Tärkein allergisen reaktion ja virusinfektion erottava tekijä on oireiden ilmentymisen nopeus. Allergiassa ihminen alkaa potea oireita nopeasti, jopa minuuteissa, allergeenille altistumisen jälkeen. Jos esimerkiksi huomaa kurkkunsa alkavan kutista ja nenänsä valua nopeasti ulkoilun yhteydessä, on kyseessä todennäköisesti allergia. 

Infektiossa oireiden on tapana myös pahentua toisin kuin allergiassa. Ärtynyt kurkku muuttuu todella kipeäksi ja nieleminen vaikeutuu, ihmiselle nousee kuumetta ja paikkoja alkaa särkeä. Allergiaan liittyy vain harvoin kuumetta, mutta väsymystä voi esiintyä.

Huono uutinen on, että infektio ja allergia voivat iskeä samanaikaisesti. Jos oireille ei löydy syytä tai yleistila huononee, kannattaa olla yhteydessä lääkärinsä tai lähimpään terveyskeskukseen.

Todennäköisesti kurkkukipu yksinään ei ole ainakaan koronaviruksen oire. Tyypillisempiä koronatartunnasta kieliviä oireita ovat kuume, yskä ja hengenahdistus. 


Lue myös:

    Uusimmat