Mikä on viinin oikea tarjoilulämpötila?

Moni tarjoilee punaviinin huoneenlämpöisenä ja valkoviinin jääkaappikylmänä, mutta mikä lämpötila juomille on oikeasti se edullisin?

Viiniasiantuntija Meeri Lavin mukaan perussääntö juomien tarjoilussa on, että nuoret ja makeat viinit tarjoillaan kylmempinä kuin vanhemmat.

– Esimerkiksi kevyt punaviini voidaan tarjoilla 14-asteisena, mutta tuhdimmat 20-asteisina, hän opastaa.

Moni on tottunut tarjoamaan punaviinin huoneenlämpöisenä, mutta harva tietää, ettei se tarkoita nykykotien lämpötilaa. Ennen asunnot olivat viileämpiä, joten oikeaoppinen tarjoilulämpötila on keskimäärin 16–18 astetta.

Valkoviinit tarjotaan keskilämpötilaltaan noin 10–12 asteisina, mutta sama sääntö pätee tässäkin: makeat tarjotaan kylmempinä kuin kuivat. Esimerkiksi tammitettu chardonney tarjotaan yleensä 12–14 asteisena.

– Rosé-viinit puolestaan ovat aina yhden kesän viinejä, jotka eivät kestä varastointia. Niiden suositeltava lämpötila on hieman alhaisempi kuin punaviinien, mutta korkeampi kuin valkoviinien, Lavi neuvoo.

Juomien oikeat tarjoilulämpötilat

Punaviinin keskilämpötila 16–18 astetta
Valkoviinin keskilämpötila 10–12 astetta
Rosé-viinien keskilämpötila 13–15 astetta
Kuohuviinit ja shamppanja n. 8 astetta

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat