Mikä on kuningatar Silvian terveydentila?

Ruotsin kuningatar Silvialla on epäilty olevan Alzheimerin tauti. Onko kuningatar todella sairas, vai onko liikkeellä perättömiä huhuja?

Kuningatar Silvian terveydentilasta kiertää huhuja naistenlehtien blogeja myöten. Erään naistenlehden bloggaaja kirjoitti maaliskuussa 2010 kuningattaren olevan vakavasti sairas ja taistelevan Alzheimerin tautia vastaan äitinsä tavoin. Kirjoitus vedettiin pian takaisin, mutta huhumylly oli valmis: onko Silviakin sairas?

Ruotsalainen Aftonbladet-lehti julkaisi kuitenkin samassa kuussa lausunnon, jossa Silvia kumosi huhut sairaudestaan. Silvian mukaan hovilla ei ollut mitään tekemistä kirjoituksen kanssa, eikä hän ollut antanut asiasta kommenttia.

– Olin ällistynyt. En tiedä, mistä tällainen tieto on tullut, Silvia kommentoi.

Kuningatar vakuutti voivansa hyvin ja ihmetteli vuorostaan, onko blogin kirjoittanut journalisti itse aivan kunnossa. Hän myös kutsui toimittajan tutustumaan Silviahemmet-keskuksen inspiraatiopäivään, jossa tälle kerrottaisiin lisää Alzheimerin taudista.

Sittemmin blogikirjoituksen julkaisseen lehden päätoimittaja on tavannut kuningattaren ja hieronut rauhaa. Bloggauksen kirjoittanut toimittaja on kuitenkin suljettu pois kuninkaallisista tapahtumista, kuten prinsessa Victorian tulevista häistä.

Oma äiti sairastaa

Silvia on ollut mukana Alzheimertyössä ja myös seurannut sairautta läheltä: hänen oma äitinsä, Alice Sommerlath, sairastui myöhemmällä iällään.

– Yhtäkkiä eräänä päivänä äiti ei enää halunnut kävellä huoneessa olevan sinisen maton yli, Silvia kertoo äitinsä sairauden alkuvaiheesta.

Hän soitti spesialistille ja sai kuulla, että dementikot yhdistävät usein sinisen värin kuilun reunalla seisomiseen: kuin maton paikalla olisi ollut valtava aukko.

– Oli ilmiselvää, ettei äiti enää halunnut kävellä maton yli.

Matto vaihdettiin punaiseen, ja ongelma ratkesi.

– Olen vakuuttunut, että hän tunsi, että yritämme tehdä kaikkemme auttaaksemme häntä. Se oli vaikeaa myös meille omaisille, Silvia kertoo ja kehuu kuninkaallista perhettä äitinsä tukemisesta.

Äitinsä tilan vuoksi Silvia ryhtyi toimiin dementiatietouden levittämiseksi: hänen aloitteestaan perustettiin Silviahemmet-keskus, Alzheimeria tutkiva ja koulutusta taudista kärsivien kanssa työskenteleville tarjoava laitos.

Studio55/Maria Aarnio

Lähteet: http://www.fajaf.com, http://www.hbl.fi, http://www.aftonbladet.se, http://www.expressen.se, http://www.realtid.se

Lue myös:

    Uusimmat