Mietitkö, miksi naiset elävät miehiä pidempään? Tässä syy!

Suomalaisten miesten yleisimmät kuolinsyyt ovat yhä samat kuin 15 vuotta sitten. Etunenässä tulevat sydän- ja verisuonitaudit, perässä itsemurhat.

− 15 vuotta sitten olimme maailman kärkeä kummassakin, mutta nyt olemme eurooppalaisella tasolla, erikoislääkäri Ari Rosenvall kertoo.

Sekä sydän- ja verisuonitauteihin että itsemurhiin liittyvät jonkin verran alkoholi ja alkoholisairaudet. Ne eivät ole Rosenvallin mukaan ikävä kyllä vähenemässä.

− Päinvastoin trendi näyttää siltä, että nuoremmat polvet ovat vielä kosteampia kuin aiemmin ja juovat rajummin. Toisaalta Suomessa on terveitä ja terveellisesti eläviä nuoria enemmän kuin ennen.

Biologia selittää eliniän

Naisten elinikäennuste on ympäri maailmaa miehiä korkeampi. Mistä tämä johtuu? Rosenvallin mukaan asia on perusteltavissa biologialla.

− Luonnon on pitänyt varmistaa se, että naiset pystyvät synnyttämään lapsia. Naiset ovat ikään kuin sitkeämpiä geneettisesti. Miesten on puolestaan pitänyt olla vahvoja silloin kun lapset ovat nuoria pystyäkseen suojelemaan perhettä. Sen hintana on se, että kaatuu saappaat jalassa aikaisemmin.

Tämän valossa Rosenvall korostaa, että on tärkeää pitää huolta siitä, ettei kulttuuri tue tätä eroa lisää.

− Esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut ovat naisten järjestämiä, naisten ehdoilla ja naisille suunnattuja. Silloin ero vain suurenee.

Studio55.fi/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja