Miesystävä manipuloi, pieksi ja piti Tuulaa vankinaan – Psykoosissa pakkohoitoon

Tuula* ihastui työpaikallaan komeaan ja hauskaan mieheen. Hän ei tiennyt, että tuo mies vangitsisi hänet omaan kotiinsa ilmaan ruokaa tai juomaa, pahoinpitelisi, romahduttaisi itsetunnon ja ajaisi terapiaan. Tuula epäilee, että mies oli narsisti.

– Vau, mikä tyyppi! Mahtavaa, tässä on minulle täydellinen mies.

Näin ajatteli Tuula, kun työpaikkaromanssi charmikkaan kollegan kanssa alkoi. Mies sai Tuulan kiehtoutumaan itsestään ja kukoistamaan.

– Hän täytti toiveeni ja helli kaikilla mahdollisilla tavoilla. Seksuaalisesti mies oli todella ihana ja huomioiva, Tuula kertoo.

Viisi vuotta myöhemmin Tuula hankki miehelle lähestymiskiellon. Merkit siitä, että jotain oli pielessä, ilmestyivät pikkuhiljaa.

Manipulointia ja satuttamista

Ensin alkoi huomauttelu Tuulan ulkonäöstä.

– Hän haukkui mahaani ja "vellireisiä" ja käski laihduttamaan. Ennen ulos menemistä minun piti vaihtaa asua ja kenkiä monta kertaa, että hän suostuisi lähtemään kanssani ihmisten ilmoille. Milloin hiusten piti olla mustat, milloin punaiset; milloin korvisten pienet, milloin taas isot.

Mies alkoi vierastaa Tuulan ystäviä.

– Kaverini olivat hänen mielestään typeriä. Heitä ei voinut kutsua meille.

Myös Tuulalle rakkaat asiat alkoivat tuhoutua tai kadota.

– Mumman antama Arabian sokerikippo oli muka tippunut lattialle, samoin kuin hyllyn päällä ollut musta enkeli. Ne vain katosivat jäljettömiin.

Seksielämäkin muuttui inhottavaksi.

– Mies saattoi sanoa, että nyt kokeillaan jotain "uutta ja hauskaa" ja painoi sitten tyynyn naamaani. Henkihän siinä meinasi mennä. Kesken herkimmän hetken mies saattoi myös tokaista, että kyllä sinä voisit ystävättäriäkin tänne tuoda, hänellä kyllä riittää rakkautta!

Läheiset varoittivat

Tuulan luottamus mieheen alkoi murentua, mutta hän ei pystynyt uskomaan pahaa rakkaastaan.

– Kun lanka kiristyy ja hulluus tulee pikkuhiljaa, sitä ei huomaa. Hän muisti kaiken, mitä olin sanonut, ja käytti paljastamiani kipeitä asioita minua vastaan, Tuula sanoo.

Läheiset pitivät miestä omituisena ja ristiriitaisena.

– Siskoni mielestä hän oli pelottava. Eräs ystävätär puolestaan sanoi, että hullu mikä hullu. Itse ajattelin: "mutta kun se on kuitenkin niin ihana".

Tuula oli lähellä lopettaa suhteen monta kertaa.

– Kun olin aivan loppu ja päättänyt, että nyt pakkaan laukun, mies tuli kyyneleet valuen kysymään, olenko varmasti tehnyt kaikkeni tämän asian eteen – hänessähän ei tietenkään ollut mitään vikaa. Hän kaatoi minut lattialle kauniin romanttisesti ja tivasi, näinkö vähällä annan periksi.

– Sitten keskusteltiin tosi fiksusti ja sensuellisti parisuhteen ongelmista. Pari viikkoa myöhemmin ongelmat ja välinpitämättömyys alkoivat uudelleen, ja sama kierre jatkui aina vaan.

Sänkyyn toisten naisten kanssa

Mies petti Tuulaa monesti.

– Hän kuksi työpaikalla yhtä sun toista, mielisteli naisia, hieroi heidän niskojaan, antoi energiahoitoja ja muka keskusteli henkimaailman kanssa. Mies sai itsensä kuulostamaan meediolta. Osa piti häntä ehdottomana päällikkönä, osa täyskahjona, Tuula kertoo.

Mies ei koskaan menettänyt hermojaan.

– Hän käytti verbaliikkaa ja älyä. Jos jostakusta oli hänelle vastusta, hän vetäytyi tilanteesta.

Vangitsi ja piti nälässä

Tilanne kärjistyi yhteisellä lomalla ystävän mökillä.

– Vaikka mies ei yleensä paljoa juonut, silloin alkoholi laukaisi hänessä jonkinlaisen psykoosin. Hän istutti minua ja ystävätärtäni saunassa eikä päästänyt pois. Meidän piti myös seistä meressä monta tuntia, kun hän riehui ympäriinsä moottorisahan kanssa puita kaatelemassa. Ystäväni sanoi, että nyt täällä tarvitaan valkotakkisia.

Kotiin päästyä mies laittoi ovet takalukkoon ja piilotti avaimet.

– Elin kolme päivää ilman vettä ja ruokaa. Hän pahoinpiteli minua vääntelemällä sormiani nivelten yli ja pieksi niin, että koko keho oli mustelmilla. En saanut nukuttua, sillä mies herätteli öisin erilaisia palveluksia tai seksiä varten.

– Rukoilin Jumalaa, että jos minun pitää kuolla, niin anna sen tapahtua pian – jos ei, niin päästä pois tästä asunnosta.

Pääsi pakoon

Kun mies vihjasi ääneen tappamisesta, Tuula ymmärsi, että hänellä oli enää muutama minuutti aikaa paeta.

– Teeskentelin meneväni parvekkeelle. Joka solu huusi ja rukoili pelastusta, ja kuin ihmeen kaupalla löysin avaimet hyllyn päältä. Koko kehoni tärisi, kun työnsin avaimen lukkoon, väänsin sitä ja astuin ulos.

Kerrostalon rappukäytävässä Tuula alkoi hysteerisesti rimputtaa alakerrassa asuvan ystävänsä ovikelloa.

– Poliisit löysivät miehen myöhemmin harhailemasta käytävässä sekavana.

"Kerää tavarasi ja lähde"

Tuulan entinen miesystävä joutui kolmen kuukauden pakkohoitoon mielisairaalaan.

– Yhteinen kämppämme myytiin ja firma ajettiin alas. Hain lähestymiskieltoa, joka myönnettiin heti, Tuula kertoo.

– Miestä hoitanut lääkäri sanoi, että tämä on tauti, joka ei ikinä parane: kerää tavarasi ja lähde. Kun luin narsismista myöhemmin, ymmärsin, että sitä hän oli sairastanut.

Suhteen jälkeen Tuulan persoona oli palasina.

– Se jätti todella suuret jäljet. Kävin terapiassa yli kolme vuotta. Etsin apua papeilta ja opiskelin taideterapiaa, jotta voisin auttaa muita ja parantaa samalla itseäni.

Edessä muutto ulkomaille

Nyt Tuula istuu kotonaan pakkaamassa. Hän on muuttamassa Turkkiin.

– Elämä on ihanaa. En halua siihen enää mitään entiseen suhteeseeni liittyvää. Lopetin taideterapiankin vetämisen, koska se vaihe elämässäni on ohi. Turkissa on toteutunut syvin lapsuuden haaveeni, sillä olen löytänyt laulun. Esiinnyn suomalaisessa tanssiravintolassa.

Parisuhde ei pitkään aikaan kuulunut Tuulan elämään.

– Aina, kun jotain alkoi, mietin, että mitenköhän tämä loppuu – helvettiin? Mistä kaikesta minun pitää tällä kertaa selviytyä?

Sittenkin onnelliseksi?

Nyt Tuula on tavannut jonkun erityisen.

– Olen ymmärtänyt, että tässähän voi käydä hyvin! Mies ei ole narsisti tai juoppo. Hän tykkää lihapullista ja perunamuusista ja lätkästä, Tuula nauraa.

– Hänen vieressään voin katsoa televisiota ilman, että tulen haukutuksi helvetin vellireideksi – hänelle minä olen suloinen.

Entinen mies on käynyt kerran soittamassa ovikelloa. Muuten lähestymiskielto on toiminut.

– Nyt tuntuu hirveän helpottuneelta ja kiitolliselta. Entinen mieheni oli täydellinen limanuljaska ja mielen manipuloija. Hän käytti ihmisiä pelinappuloina ja vaihtoi persoonaansa ”vastustajan” mukaan. Onneksi olen saanut rakentaa itseni uudelleen.

* Haastateltavan nimi muutettu.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com, Lehtikuva


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja