Miesten suuntavaisto tutkitusti naisia parempi – taustalla yllättävä syy

Tuoreen tutkimuksen mukaan naiset suunnistavat paremmin maamerkkien, miehet ilmansuuntien avulla. Ero kehittyi jo vuosisatoja sitten. 

Yksi kliseisimmistä naisten ja miesten välisistä  eroista liittyy juuri suuntavaistoon. Miesten suuntavaistoa pidetään yleisesti parempana, ja tutkimuksien mukaan näin onkin. 

Lukuisat tutkimukset osoittavat, että miehet suoriutuvat naisia paremmin tilanhahmotuskykyä ja suuntavaistoa vaativista tehtävistä. Uusi norjalaistutkimus selittää miksi näin on. 

Naiset suunnistavat maamerkkien avulla

Tuoreessa Norjan yliopiston tutkimuksessa suuntavaistoa testattiin virtuaalisen pelin avulla. Nais- ja mies osallistujat saivat tehtäväkseen tutustua virtuaalilabyrinttiin tunnin ajan, jonka jälkeen heidän tuli löytää peliohjaimen avulla tietyt paikat labyrintin sisältä. Samaan aikaan osallistujien aivotoimintaa tutkittiin magneettikuvauksen avulla. 

Tutkimuksessa selvisi, että miesten suuntavaisto on huomattavasti naisia tehokkaampaa. Miehet suorittivat pelin nopeasti ilmansuuntia sekä oikoteitä hyväksi käyttäen. Miesten suuntavaisto onkin tutkimuksen mukaan vähemmän riippuvainen lähtöpaikasta.

Naisten suuntavaisto sen sijaan sekoittui lähtöpaikan vaihtuessa. Tämä kertoo siitä, että naiset suunnistavat ennen kaikkea pienten yksityiskohtien, kuten maamerkkien avulla. Naisille onkin tyypillistä mielikuviin perustuva reittisuunnittelu. Ihanan kahvilan ohi vasemmalle, vaatekaupan luota oikealle talolle, jossa työkaveri ennen asui. 

Ero johtuu aivoista, ei hormoneista

Moni kuvittelee, että suuntavaistoerot johtuvat pääasiassa hormoneista. Tutkimuksessa käytetty magneettikuvaus paljasti, että näin ei kuitenkaan ole. 

Aivojen magneettikuvauksessa selvisi, että miehet käyttivät suunnistuksessa tehokkaasti hyödykseen hippokampusta, ympäristön hahmottamiseen liittyvää aluetta aivoista. Suunnistettaessa naisilla aktivoitui sen sijaan päätöksentekoon ja työmuistiin liittyvä aivoalue.

Sukupuolten väliset suuntavaistoerot johtuvatkin siis yksinkertaisesti siitä, että naiset hahmottavat tilan eri tavalla kuin miehet. 

Tämä ero voi olla peräisin jo muinaisilta ajoilta, jolloin miehet olivat metsästäjiä, naiset keräilijöitä. Yksinkertaisesti sanottuna naiset ovat nopeampi löytämään asioita kodista, mutta miehet ovat nopeampia löytämään kodin. Vaikka mies osaisikin suunnistaa vieraassa kaupungissa, naiset ovat niitä jotka löytävät hukassa olleet autonavaimet. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja