Mies uhkasi ampua poliisin ja räjäyttää tuomarin – "Selvempää tappouhkausta olisi vaikea keksiä"

Helsingin hovioikeus ei muuttanut tuomiota tapauksessa, jossa vuonna 1981 syntynyt mies oli uhkaillut lukuisia virkamiehiä väkivallalla.

Miehen viestittelyn kohteeksi joutuivat haastemiehet, syyttäjäviranomaiset, laamanni, käräjätuomari ja eräs poliisimies.

Oikeus arvioi, että viestien lähettämisen taustamotiivina oli eräs rikosasia. Käräjillä arvioitiin, että monien yhteydenottojen ja uhkausten tarkoituksena oli saada virkamiehet toimimaan miehen tahtomalla tavalla.

Uhkaili niin ampumisella, räjäyttämisellä kuin myrkytyksellä

Käräjäoikeus luonnehti toimintaa maalitukseksi. Mies oli muun muassa uhannut tappaa erään poliisin niskalaukauksella ja eräälle tuomarille hän lähetti uhkaukset ampumisesta, räjäyttämisestä, myrkyttämisestä ja pään irti leikkaamisesta. Mies oli muun muassa uhannut ampua erään syyttäjälaitoksessa toimivan henkilön tämän kotiovelle.

Painostuksen kohteeksi joutunut syyttäjä luonnehti tietyn nimetyn syyttäjän tappouhkauksia äärimmäisen poikkeuksellisiksi. Miehen lähettämiä viestejä pidettiin poikkeuksellisina, koska ne vaikuttivat uhkauksissaan rationaalisilta ja järkeviltä.

– Yksityiskohtaisempaa ja selvempää tappouhkausta olisi vaikea keksiä, eräitä viestejä luonnehdittiin.

Viranomaisten edustajien lisäksi mies oli uhannut puukottavansa entistä puolisoaan kaulaan.

Sai ehdotonta vankeutta

Oikeus piti toimintaa vakavana, sillä mies oli pitkäkestoisesti viestinyt aggressiivisesti ja voimistanut viestiensä pelotevaikutusta keräämällä niihin verkosta löytämiään tietoja esimerkiksi kohteen asuinpaikasta.

Mies itse kertoi käräjäoikeudessa purkaneensa masennukseen liittynyttä pahaa oloaan virkamiehiin.

Käräjäoikeus tuomitsi miehen lopulta viidestä virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta, kolmesta vainomaisesta ja neljästä laittomasta uhkauksesta 1 vuoden 10 kuukauden vankeuteen.

Mies valitti asiasta hovioikeuteen ja vaati oikeutta muun muassa huomioimaan rangaistuksessa hänen henkinen pahoinvointinsa. Hovioikeus antoi päätöksensä heinäkuun alussa eikä muuttanut tuomiota.

Aiemmin mies oli vainonnut muuan asianajajaa lähettämällä tälle ainakin 1000 sähköpostiviestiä, joista osa oli seksuaalissävytteisesti häiritseviä ja osa uhkaavia asianajaa tai tämän toimiston työntekijöitä kohtaan. Mies sai asiassa sakkotuomion. Joitain vuosia aiemmin mies oli tuomittu laittomasta uhkauksesta tämän uhattua avioeron yhteydessä kiduttavansa ja tappavansa entisen puolisonsa.

Lue myös:

    Uusimmat