Mainos

"Mies sen sinne laittaa, saa kyllä tuoda uloskin" – saako mies olla paikalla synnytyksen aikana?

Kerroimme aiemmin tohtorista, joka ei ottaisi miestä mukaan synnytykseen. Päätimme selvittää, mitä suomalaiset ovat aiheesta mieltä.

Kerroimme aiemmin tohtori Michel Odentista, jonka mukaan mies ei saa nähdä vaimonsa synnyttävän. Odent uskoo, että ilman kumppanin läsnäoloa naisen on helpompi rentoutua, ja seksielämäkin säilyy parempana, kun synnytys on ”mysteeri”.

Kuulostaako oudolta? Ehkä! Päätimme selvittää, mitä suomalaiset ovat aiheesta mieltä. Kyselyymme tuli 185 vastausta; vastanneista 143 olisi antanut miehen nähdä naisen synnytyksen.

Todellakin mies mukaan synnytykseen! Näin vastausta perusteltiin

"Mies sen sinne laittaakin, saa olla kyllä mukana tuomassa uloskin."
– Nimimerkki Kirsikka

"Naisenko pitäisi jäädä vaille miehen tukea, vain, ettei miehen herkkä sielu vahingoitu näkemästään? Moni muu syy voi varmasti johtaa seksielämän pilalle menoon, mutta että tuokin. Voi miesraukkoja, onneksi synnytys on kuitenkin niin helppoa ja kivaa naiselle."
– Nimimerkki Marko mirjami

"(Mies mukaan,) jotta me miehet vähänkään ymmärrettäisiin, mitä nainen kokee, kun synnyttää. Vaikka ei meillä miehillä silti ole varmaankaan "harmainta hajua". Kunnioitan lasteni äitiä lopun ikääni! Hänen kommenttinsa kesken synnytyksen oli parasta, kun koitin noudattaa valmennuksen ohjeita. Sanoin "hengitä, kulta, hengitä". Vastaus oli salamannopea: p**kanna itse potkupallo ja muista hengittää."
– Nimimerkki Ma Mä

"Vauvan saanti on ihme molemmille, ja olisi kohtuullista antaa tuoreen isän katkaista napanuora. Ja tuoreen isän tulisi antaa äidin jälkeen pitää vauvaa sylissä, jotta myös tuoreen isän ja vauvan välille tulisi side."
– Nimimerkki  Katie

"Syntymän ihme on kaunis, jos jonkun parin seksielämä ei kestä sitä, on suhteessa jo perustavanlaatuisesti muutakin vikaa."
– Nimimerkki Sara88

"Yhdessä ollaan, hyvässä ja pahassa. Aina ne synnytyksetkään ei mene kuin on ajateltu, ja jos se pahin vaihtoehto (lapsi kuolee) käy, on hyvä kokea se yhdessä. Itse olen 8 lasta synnyttänyt, joista 2 kuoli, ja olisi ollut todella kamalaa, jos olisin joutunut nämä läpikäymään yksin. Meidän suhde on vaan vahvistunut yhteisistä synnytyskokemuksista, vaikkeivät ne olleet aina edes positiivisia."
– Nimimerkki Smirgeline

"Itse en olisi pystynyt rentoutumaan ilman miestäni. Hänen tukensa on ollut molemmissa synnytyksissä korvaamatonta. Meidän seksielämä ei ole kärsinyt siitä, että mies on ollut synnytyksessä mukana. Päinvastoin koemme, että synnytyskokemukset ovat vahvistaneet ja lujittaneet suhdettamme. Se, että mieheni on ollut synnytyksissä mukana ja nähnyt sen kokemuksen, mikä on vahvistanut minua itseäni naisena, on parantanut seksielämäämme."
– Nimimerkki Pepsi

"Kuka nyt ei haluaisi nähdä oman lapsensa syntymän!? Ei sitä tarvitse tuijottaa, mistä se lapsi saadaan, tai pusketaan, pihalle, mutta kyllä itse halusin, että puolisoni saa myös kokea sen ilon ja onnen lapsen syntymästä! Ja hänen tukensa oli minulle todella tärkeää doulien lisäksi!"
– Nimimerkki Eeva

"Kun odotimme esikoista, niin jännitti kovasti ja myös pelotti ensisynnytys, niin totta kai halusin avopuolisoni mukaan, ja hän myös itse halusi osallistua synnytykseen. Onneksi hän oli mukana, koska tuli komplikaatio ja jouduinkin hätäsektioon, jossa todella tarvitsin mieheni tuen ja turvan. Ja saahan mieskin silloin lapsen, eikä pelkästään nainen. Vaikka mieheni uteliaisuudessa kurkkasi mahaani, joka oli auki ja levitetty, näki kaiken mahani sisällä, niin ei meidän seksielämämme ole muuttunut mihinkään?"
– Nimimerkki Onnellinen äiti

"Ei olisi tullut mieleenkään synnyttää ilman miestäni. En olisi osannut olla rento ja luottavaisin mielin ilman häntä, onhan hän paras ystäväni, jonka kanssa jaamme surut, murheet ja pelot sekä ilot ja onnen. Hän osasi myös kertoa henkilökunnalle toivomuksistani, kun keskityin ottamaan supistuksia vastaan. Lisäksi synnytyksen jälkeen ensimmäisiksi minuuteiksi vauva annettiin isän käsivarsille, minua huimasi ja heikotti ja näin oli parempi."
– Nimimerkki Tilda

"Itselläni ensimmäinen synnytys oli hyvin vaikea. Miehestä oli paljon turvaa synnytyksen aikana. Hän piti minut rauhallisempana. Olisin joutunut paniikkiin ilman häntä. Sitä paitsi yhdessä ne lapsetkin tehdään."
– Nimimerkki Vaikea synnytys

Myös toista mieltä oltiin...

"Minä en itse halunnut lapsen isää mukaan synnytykseen, odotti ulkopuolella, kunnes olimme siistityt lapsen kanssa. Uskoisin synnytyksen sujuvan paremmin ilman isää, kun äiti voi keskittyä vaan kätilöön ja oleelliseen."
– Nimimerkki Nonparelli

"Tämä asia on ollut itselleni täysin selvä jo nuoresta lähtien, ei miestä synnytyssaliin. Olen aina ollut itsenäinen, enkä halua miestäni tilanteeseen, joka on täyttä hullunmyllyä ja kovin yksityinen hetki. Kun nyytti tuhisee tyytyväisenä sylissä, voi isäkin nähdä pienokaisen. Lapsen saaminen on kaunis asia, itse synnytys ei."
– Nimimerkki Yksityisyyskunniaan

​​​​​​​

"Feministien hömppää! Kautta aikojen naiset ovat synnyttäneet yksin, ilman miestä. Synnytys kuuluu naisen luonnolliseen elämänkulkuun. Mutta nainen ei ole vahvassa kiputilassa oma itsensä, vaan reaktiot saattavat olla melko hurjiakin ulkopuoliselle. Lapsenpäästäjät ja muut, jotka ovat itse synnyttäneet, ymmärtävät kivun tuomat reaktiot, mutta ei se oma puoliso, joka on tunteella mukana. Lisäksi tuo edellä mainittu äidin ja lapsen ensimmäisten hetkien tärkeys on varmasti taivaan tosi! Jos itse nainen ei pysty toimimaan siten, kuin naiset kautta aikojen ovat toimineet, ovat he itse pelkureita. Miestä ei pidä kutsua pelkuriksi, jos ei halua mukaan synnytyksen hetkellä."
– Nimimerkki Krisse-68, kolme lasta synnyttänyt

"Kätilönä olen nähnyt, että miehet ovat yksilöitä. Miehen pitää itse valita, haluaako olla mukana vai ei. Sanon myös, että kannattaa sitä miettiä, haluaako nähdä pään syntyvän. Joillekin miehille sen näkeminen on seksuaalisesti traumaattista."
– Nimimerkki Rane

"Jotkut asiat vaan eivät kuulu jaettaviksi. Synnytys voi olla miehelle traumaattista, kuin katselisi vaimoa kidutettavan. Monet miehet eivät edes haluaisi olla synnytyssalissa mukana, mutta kun tämä ajan henki niin vaatii."
– Nimimerkki 2 lasta mies näki tunnin päästä

4:43

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.