Mies latoi matkapuhelimia jätesäkkiin ja pötki pakoon – poliisi varoittaa nyt tavallisia kansalaisia puhelinkaupoilla: "Älä haksahda, voit syyllistyä rikokseen"

Rikosylikonstaapeli varoittaa, että varastettua tavaraa saatetaan yrittää myydä esimerkiksi Tori.fi:n kaltaisissa jälleenmyyntipalveluissa. Varastetun tavaran ostaja saattaa syyllistyä itsekin rikokseen.

Lohjan K-Citymarkeista anastettiin viime viikonloppuna jätesäkillinen matkapuhelimia harvinaisen röyhkeällä tavalla. Poliisin mukaan mies latoi jätesäkin tyyliseen kassiin tavaraa aamuvarhaisella ja pinkoi pakoon.

Tapausta tutkiva Rikosylikonstaapeli Jari Ikävalko Länsi-Uudenmaan poliisista muistuttaa, että varastettua tavaraa saattaa nyt liikkua erilaisilla jälleenmyyntipalstoilla. Hän muistuttaa, että liian hyvä tarjous voi osoittautua varastetuksi tavaraksi.

– Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että jos jokin tuote tuntuu uskomattoman edulliselta verrattuna tuotteen todelliseen myyntihintaan, pitäisi hälytyskellojen alkaa soida. Ei kannata todellakaan haksahtaa kaupoille, sillä ostaessa varastetun tuotteen, voi itksekin syyllistyä tuottamukselliseen kätkemisrikokseen tai -rikkomukseen, Ikävalko toteaa.

Yleisesti ottaen tuottamuksellinen kätkemisrikos tai -rikkomus astuvat kuvioihin, mikäli henkilö ostaa varastetun tuotteen joko tiedostaen sen varastetuksi tai mikäli henkilön olisi pitänyt se tiedostaa.

– Tällainen tapaus voisi olla esimerkiksi, jos joku myy upouutta tai jopa avaamatonta tonnin iPhonea pilkkaintaan. Tällöin voidaan miettiä, olisiko henkilön pitänyt pystyä päättelemään, että tässä on jotain hämärää. Nämä tilanteet ovat kuitenkin aina tapauskohtaisia.

Sakkoja tai puoli vuotta vankeutta

Tuottamuksellisessa kätkemisrikoksessa voidaan tuomita sakkoihin tai jopa puoleksi vuodeksi vankeuteen. Lisäksi varastettu laite tulee palauttaa sen alkuperäiselle omistajalle.

Lievempi rikosoikeudellinen asteikko on kätkemisrikkomus, joka astuu kuvioihin, mikäli puhutaan pienemmistä summista.

– Jos ajatellaan vaikkapa tonnin iPhonea, kyllä se menee tuottamuksellisen kätkemisrikoksen piiriin, Ikävalko toteaa.

Varastettuja puhelimia voi olla missä tahansa

Vaikka viime viikonloppuiset puhelinvarkaudet tehtiin Lohjalla, voidaan puhelimia yrittää myydä eteenpäin nyt missä tahansa päin Suomea. Lisäksi verkossa liikkuu toki muutakin varastettua tavaraa.

– Välttämättä tekijä ei ole paikkakuntalainen, vaan markkinat voivat olla ihan muualla. Toki niitä voidaan myydä Lohjalla, mutta netin kautta niitä voi olla missä tahansa myynnissä. Aina kannattaa olla varuillaan, jos esimerkiksi hinta epäilyttää.

***

Helsinkiläinen Jyrki lankesi iPhone-ansaan– tunnistatko kumpi näistä puhelimista on aito?

1:25

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja