Mainos

Mies hakkasi vanhemman ryyppykaverinsa kuoliaaksi – todisteena Youtube-soittolista ja Metallican musiikki

5:48
Sarjakuristajan tapauksen puinti alkoi Helsingin hovioikeudessa.

Oikeus katsoi, että Jyväskylässä viime marraskuussa tapahtunut miehen kuolema oli henkirikos. Asiaa puitiin Keski-Suomen käräjäoikeudessa, joka antoi asiasta välituomion eilen.

Oikeus totesi, että nyrkiniskuin, potkimalla ja mahdollisesti sohvapöydällä ja sähkökitaralla pahoinpidelty mies kuoli useiden vammojen yhteisseurauksena.

Tekijä oli uhrille tuttu, tämän luona alkoholia nauttimassa ollut nuorempi mies, joka oli riehaantunut ilmeisesti luultuaan häneltä varastetun rahaa.

Kertoi ”listineensä” jonkun

Näytön kerääminen oli kuitenkin haastavaa: aiemminkin asunnossa aikaa viettäneen tekijän DNA:ta löytyi asunnosta ymmärrettävistä syistä, eikä hänen jo pestyistä vaatteistaan löytynyt jälkiä rikoksesta.

Ulkoisesti miehen kytki tekoon asunnossa olleiden jälkien lisäksi se, että hänellä oli jalassaan tennarit, jotka jäljen perusteella olivat vastaavat kuin uhrin jalalla tamppaamisessa oli käytetty.

Mies väitti oikeudessa, että teon oli tehnyt joku muu, ja hän oli poistunut asunnosta ennen tapahtunutta. Mies oli samana iltana tavannut sukulaisensa tämän pihalla kertoen "listineensä" jonkun.

Vaikka miehen kerrottiin puhuneen sekavia aikaisemmin, ei todistajan mukaan toteutetuista väkivallanteoista puhumien ollut tälle tavanomaista. Tämä ei kuitenkaan riittänyt näytöksi henkirikoksesta.

Metallimusiikkia ja meteliä

Erääksi todisteeksi nousi uhrin tietokoneelta Youtube-tililtä kuunneltu automaattinen soittolista, joka ei vastannut uhrin mielimusiikkimakua. Poliisi epäilikin, että musiikkia on kuunneltu tekijän Youtube-tililtä päivän aikana.

Naapurit olivat kuulleet asunnosta painin ääniä, huutamista, rahojen vaatimista, tappamisella uhkaamista ja lopuksi toteamuksen "kuole siihen".

Äänten perusteella toinen henkilöistä oli nuorempi, toinen vanhempi, mikä vastasi uhria ja tämän nuorempaa vierasta. Meteli päättyi kappaleiden jälkeen jonkun poistuttua asunnosta niin sanotusti ovet paukkuen.

Huutojen ajankohta jäi epäselväksi, mutta tässä Youtube-soittolista tuli avuksi.

Asunnosta kuului metelöinnin lisäksi näet Metallica-yhtyeen kappaleet Nothing Else Matters ja Enter Sandman.

Tietokoneen selaushistoriasta ja soittolistasta poliisi pystyi päättelemään, mihin aikaan väkivallanteko oli tapahtunut.

Mies mielentilatutkimukseen

Oikeus piti epäuskottavana vaihtoehtoa, että paikalla olisi ehtinyt käydä ulkopuolinen tekijä suorittamassa henkirikoksen.

Vaihtoehtoiset selitykset olivat niin epätodennäköisiä, että oikeus katsoi miehen syyllisyyden näytetyn toteen ”varsin vahvalla ja uskottavalla” näytöllä.

Oikeus katsoi miehen syyllistyneen miehen kuolemaan johtaneeseen väkivaltaan.

Oikeus määräsi miehen mielentilatutkimukseen tämän puolustuksen pyynnöstä, vaikka mies itse vastusti mielentilatutkimukseen määräämistä. Tutkimuksessa selvitetään, oliko mies tekohetkellä syyntakeinen, eli ymmärsi mitä oli tekemässä.

Oikeus ottaa kantaa teon oikeudelliseen arviointiin, rikosnimikkeisiin sekä muihin vastaaviin asioihin vasta mielentilatutkimuksen jälkeen.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja