Mainos

Mielenkiintoinen käänne kokouksen vieraslistassa: Ukrainan ministeri peruu tulonsa Helsinkiin

Ukrainan ulkoministeri Pavlo Klimkin on perunut tulonsa Helsinkiin Euroopan neuvoston huomiseen ministerikokoukseen. Asia vahvistetaan Ukrainan Helsingin-suurlähetystöstä STT:lle.

Asiasta aiemmin uutisoineen Ilta-Sanomien mukaan taustalla on Ukrainan pelko siitä, että kokouksessa käynnistetään Venäjän vastaisten pakotteiden "vastikkeeton" lieventäminen, jota vastaan Klimkin protestoi.

Ukraina pelkää Venäjän vastaisten pakotteiden vesittämistä

Ilta-Sanomien mukaan ulkoministerikokouksessa Helsingissä on tarkoitus aloittaa varta vasten räätälöity prosessi Venäjän palauttamiseksi mukaan Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen toimintaan.

Ukrainan median mukaan Ukraina pelkää, että Euroopan neuvosto on taipumassa käytännössä Venäjän kiristykseen ja Venäjän vastaisten pakotteiden vesittämiseen.

Euroopan neuvosto perui Venäjän äänioikeuden neuvoston parlamentaarisessa yleiskokouksessa sen jälkeen kun maa oli liittänyt itseensä Ukrainalle kuuluvan Krimin.

Vastatoimena Venäjä keskeytti jäsenmaksujensa maksamisen, mikä on ajamassa neuvoston pahoihin talousvaikeuksiin.

Ratkaisu pitäisi keksiä pian

Toistaiseksi pattitilanteeseen ei ole löytynyt ratkaisua, mutta sellainen pitäisi keksiä pian – muuten Venäjä ei ole mukana valitsemassa Euroopan neuvoston uutta pääsihteeriä ensi kesänä. On pidetty jopa mahdollisena, että Venäjä erotetaan – tai päättää itse erota – Euroopan neuvostosta.

Euroopan neuvosto ja Euroopan unioni sekoittuvat helposti toisiinsa. Tilannetta ei helpota se, että molempien tunnuksena on sama tähtilippu ja hymni. Kaiken lisäksi Suomen puheenjohtajuus Euroopan neuvostossa päättyy vain puolitoista kuukautta ennen kuin puheenjohtajuus EU:ssa alkaa.

Juttua päivitetty 16.5. kello 15.40 Ukrainan Helsingin-suurlähetystön vahvistuksella siitä, että Pavlo Klimkin on perunut tulonsa.   

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja