Michael Moore vaatii ilmaista terveydenhoitoa

Mooren uuden dokumentin mukaan Yhdysvaltojen terveydenhuoltojärjestelmä on vakavasti sairas. Elokuva tulee Suomeen syksyllä.

Michael Mooren uusi dokumentti Sicko sai ensiesityksensä eilen Cannesin elokuvafestivaaleilla.

Mooren edellinen elokuva, George W. Bushin hallintoa vastaan suunnattu Fahrenheit 9/11 voitti Cannesin pääpalkinnon toukokuussa 2004. Siitä tuli kaikkien aikojen ylivoimaisesti menestynein dokumentti. Etenkin Yhdysvalloissa oli ennenkuulumatonta, että dokumentti kilpaili lippuluukuilla tasaveroisesti Hollywood-viihteen kanssa.

Moore vertaa Yhdysvaltojen ja Ranskan, Britannian sekä Kuuban terveydenhuoltojärjestelmiä. Yhdysvaltojen ulkopuolella terveydenhuolto on elokuvan mukaan yleensä ilmaista ja lääkkeetkin huokeampia.

Elokuva tiivistyy sotahuudoksi julkisista varoista maksetun terveydenhuollon puolesta ja sairasvakuutusfirmojen häikäilemättömyyttä vastaan. Yhdysvalloissa sairasvakuutus on välttämätön, sillä hoitoa saa vain yksityisiltä. Lyhyt sairaalakäynti tai ambulanssikyytikin voi tulla kalliiksi.

Keskisormi kiinni 60 000 dollarilla

Heti Sickon alussa Moore tapaa miehen, joka katkoi kaksi sormenpäätään sirkkelillä ja joutui sairaalassa päättämään, kiinnitetäänkö hänen nimettömänsä 12 000 dollarilla vai keskisormensa 60 000 dollarilla.

Myöhemmin tarinaansa kertoo äiti, jonka lapsi menehtyi matkalla sairaalasta toiseen, kun sairasvakuutus ei olisi riittänyt ensimmäisen sairaalan maksuihin. Sairaaloiden paljastetaan myös kirjaimellisesti heittävän köyhiä potilaita kadulle.

Sicko on taattuun Moore-tyyliin sarkastisen hauska ja alati viihdyttävä, mutta siitä tuskin tulee Fahrenheitin veroista hittiä. Aihe ei ole yhtä päivänpolttava ja koko maailmaa koskettava kuin Fahrenheitin pistävä sota- ja Bush-kritiikki, eikä Mooren tämänkertaisilla vihollisilla, etenkin suurilla sairasvakuutusfirmoilla, ole nyt tunnettuja kasvoja.

Cannesissa elokuva esitettiin varsinaisen kilpailusarjan ulkopuolella ja se sai tavanomaiset aplodit. Moore saattoi pettyä, sillä Fahrenheitille taputettiin aikanaan hurmokselliset 15 minuuttia.

Sicko on silti herättänyt kohua jo ennen Cannesin ensiesitystä. Presidenttiehdokkaaksi haikaileva republikaanisenaattori Fred Thompson vaati viranomaisilta selvitystä siitä, rikkoiko Moore lakia viedessään syyskuun 11. päivän terrori-iskun raivaustöissä sairastuneita pelastustyöntekijöitä Kuubaan tutustumaan sikäläisiin hoitoihin ja niiden hintoihin.

Yhdysvaltojen kansalaiset saavat matkustaa Kuubaan vain erikoisluvalla, jollaista Moorelle ei ole myönnetty. Elokuvan tuottaja, erinomaisena myyntimiehenä tunnettu Harvey Weinstein jopa väitti Cannesissa, että Yhdysvaltojen viranomaiset aikovat Kuuba-vierailun vuoksi nyt puuttua elokuvan sisältöön, ehkä takavarikoidakin sen. Mitään todisteita Weinstein ei kuitenkaan tarinoilleen esittänyt.

Amerikkalaisia hoitoon Guantanamoon

Mooren Kuuba-tempaus voi kuulostaa halvalta provokaatiolta, mutta elokuvassa se on asetettu mielenkiintoiseen asiayhteyteen. Moore näyttää hallituksen esittelyvideoita, joissa väitetään, että Guantanamon vankileirillä on käytössä huippuluokan sairaalateknologiaa ja vankien terveyttä tarkkaillaan jatkuvasti. Koska Yhdysvallat ei tarjoa rivikansalaisilleen samaa, Moore provosoi yrittämällä viedä sairastuneita pelastustyöntekijöitä hoitoon Guantanamoon.

Se ei tietenkään onnistu, mutta tavallinen kuubalaissairaala tarjoaa kaikille sisään astuville aivan ilmaista hoitoa. Yhdysvalloissa yli sata dollaria maksavat lääkkeetkin kustantavat Kuubassa vain muutaman sentin.

Moore seikkailee itse tuttuun tapaan dokumenttinsa päähenkilönä. Hän syytää rahaa pelastustyöntekijöille sekä sananvapauden nimissä jopa moorenvastaisten internet-sivujen ylläpitäjälle, joka on joutunut sulkemaan sivustonsa sairaan vaimonsa hoitokulujen vuoksi. Itsensä ohella Moore leipoo sankaria Hillary Clintonista, joka on yrittänyt ajaa ilmaisen terveydenhuollon asiaa.

- Muut maat ovat yhteisöjä, jotka joko uivat tai hukkuvat yhdessä. Yhdysvalloissa jokainen pelaa vain omaan pussiin, Moore summaa sanomansa elokuvan lopussa.

FS Film tuo Sickon Suomen elokuvateattereihin syksyllä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat