Melitopolin pormestari on kaapattu, Ukraina sanoo – Zelenskyi: "Uudenlaista terroria"

Uutiskanava CNN:n mukaan kyseessä on ensimmäinen Venäjän toteuttama ukrainalaisen poliittisen virkamiehen pidätys hyökkäyksen alkamisen jälkeen.

Venäläisjoukot ovat kaapanneet ukrainalaisen Melitopolin kaupungin pormestarin Ivan Fedorovin, kertoo Ukrainan ulkoministeriö Facebook-viestissään.

Uutiskanava CNN kertoo, että kaappauksesta julkaistulla videolla aseistautuneet miehet taluttavat Fedorovia pois kaupungin hallintorakennuksesta perjantaina. CNN:n mukaan ukrainalaismediat ovat vahvistaneet Melitopolin kaupunginvaltuuston edustajilta videolla näkyneen kaapatun miehen olevan Fedorov.

Ulkoministeriön mukaan pormestarin kaappaus rikkoo Geneven sopimuksissa mainittua kohtaa, joka kieltää siviiliväestön ottamista panttivangiksi.

Venäjän tukeman Luhanskin syyttäjän verkkosivustolla Fedorovia syytetään terroristisen toiminnan avustamisesta ja rahoittamisesta sekä oikeistolaisen Oikea sektori -liikkeen tukemisesta, kertoo CNN.

Fedorov kertoi maaliskuun ensimmäisenä päivänä venäläisjoukkojen miehittäneen Melitopolin kaupungin.

Ukrainan parlamentin Twitter-tilillä julkaistun viestin mukaan aiemmin alueella on kaapattu myös Zaporizhzhjan aluevaltuuston varajohtaja, joka on kuitenkin jo vapautettu.

Zelenskyi: Kaappaus rikos demokratiaa vastaan

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi Telegram-kanavallaan julkaistussa videopuheessaan, että Melitopolin pormestarin kaappaus on merkki venäläisvalloittajien heikkoudesta.

–  He eivät löytäneetkään kätyreitä, jotka luovuttaisivat kaupungin ja vallan valtaajille. Siksi he ovat ottaneet käyttöön uudenlaisen terrorin, jossa poistetaan fyysisesti paikallisviranomaisia.

Zelenskyi pitää kaappausta rikoksena itse demokratiaa vastaan ja vaatii pormestarin välitöntä vapauttamista.

–  Venäjän toimet Ukrainassa tullaan rinnastamaan Isis-terroristien toimiin, Zelenskyi kertoi.

Ukrainan historiaan perehtyneen kirjailijan Sofi Oksasen mukaan Venäjän ukrainalaisiin kohdistamalla sorrolla on jo vuosisatoja pitkä historia 0:54
Ukrainan historiaan perehtyneen kirjailijan Sofi Oksasen mukaan Venäjän ukrainalaisiin kohdistamalla sorrolla on jo vuosisatoja pitkä historia

Lue myös:

    Uusimmat