Mainos

Meksikonlahti saattaa hyötyä hurrikaaneista

Tutkijoiden mukaan hurrikaanit sekoittavat Meksikonlahden vettä niin, että lahden ns. kuollut vyöhyke saa lisähappea. Lahden pohjassa sijaitsee yksi maailman suurimmista happikatoalueista.

Meksikonlahdella jyräävät hirmumyrskyt ovat huono uutinen rannikon asukkaille, mutta itse merenlahti saattaa hyötyä hyvinkin paljon rajuista myrskyistä.

Meksikonlahden pohjassa on ollut pitkään yksi maailman suurimmista happikatoalueista. Niin sanottu kuollut vyöhyke sijaitsee Louisianan ja Texasin osavaltioiden rannikoiden edustalla. Se on kooltaan yli 20 000 neliökilometriä.

Louisianan yliopiston merentutkijoiden mukaan alueen oli uskottu olevan jopa suurempi, mutta sen kasvuvauhti on hieman hidastunut. Yksi syy on heidän mukaansa se, että lahdella on myrskynnyt viime vuosina tavallista enemmän. Hurrikaanit ovat sekoittaneet vettä perusteellisesti, ja pohja-alue on saanut lisähappea.

Veden happipitoisuutta tutkineen yliopiston raportin mukaan hapen määrä on alkanut laskea keväisin, mutta myrskyt ovat keskeyttäneet kehityksen loppukesästä.

Ravinteet suuri syy

Meksikonlahdelle ajautuu runsaasti happea syöviä ravinteita ja saasteita erityisesti Mississippijoesta. Tutkijoiden mukaan yksi happikadon syy on myös se, että kevyempi makea vesi pysyttelee suolaisen veden päällä ja estää hapen pääsyn pohjaan.

Happikato on verottanut selvästi alueen kalastusta. Pohjassa yleensä elävät ravut hakeutuvat pintavesiin hapenpuutteen vuoksi.

- Näemme usein joukoittain rapuja, useimmiten sinirapuja ja niiden lähisukulaisia veden pinnalla alueilla, joissa happea on pohjassa vähän, merentutkija Nancy Rabalais totesi CNN-uutisten mukaan.

Ankeriaat ovat kadonneet monin paikoin täysin.

Meksikonlahden alue on maailman kolmen suurimman happikatoalueen joukossa. Muut ovat Itämerellä ja itäisellä Kiinanmerellä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.