Mekaanikko vei pommin Egyptin turmakoneeseen? – Serkku Isisin jäsen

Egyptiläisen lentokonemekaanikon epäillään vieneen pommin venäläiseen matkustajakoneeseen, joka räjähti viime lokakuussa Siinain yllä Egyptissä. Egyptin viranomaiset sanovat yhä, etteivät he ole löytäneet todisteita terrori-iskusta.

Uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan viranomaiset ovat pidättäneet tapaukseen liittyen mekaanikon, kaksi lentokenttäpoliisia ja matkalaukkujen käsittelijän. 

Mekaanikko on valtion omistaman EgyptAirin työntekijä. EgyptAir kiistää, että ketään sen työntekijöistä olisi pidätetty. Sisäministeriön mukaan ketään ei ole pidätetty. Asian tulenarkuutta kuvaa, ettei kukaan suostunut kommentoimaan Reutersille omalla nimellään. 

Serkku Isisin jäsen 

Reutersin lähteen mukaan äärijärjestö Isis sai tietää, että yhden sen jäsenen serkku on töissä Sharm el-Sheikhin lentokentällä. Isis toimitti mekaanikolle pommin sisältäneen kassin.

– Häntä (mekaanikkoa) vaadittiin olemaan kysymättä mitään ja viemään pommi koneeseen, lähde sanoo Reutersille. 

Kahden pidätetyiksi väitetyn poliisin epäillään päästäneen tahallaan pommin läpi turvatarkastuksessa, tai tehneen työnsä huolimattomasti, toinen Reutersin haastattelema lähde kertoo. 

Koneen tuhoutumisessa menehtyi 224 ihmistä, suurin osa heistä Punaisellamerellä olleita venäläisturisteja.

Egyptin hallitukselle paha isku 

Tapaus oli paha isku Egyptin jo muutenkin kovilla olevalle turismille, joka on maalle merkittävä tulonlähde ja työllistäjä. Maata rautakouraisesti hallitseva hallitus taistelee Siinailla muun muassa äärijärjestö Isisiä vastaan.

Tapauksen paljastuminen Isisin tekemäksi olisi paha isku hallituksen maineelle taistelussa jihadismia vastaan. Egyptin ulkopuolella tapausta laajalti pidetään terrori-iskuna. 

EgyptAirin työntekijän mukaan yhtiö poistaa lentokenttätoimista kaikki henkilöt, joiden epäillään sympatisoivan jihadismia. 

Isis on näyttänyt kuvan pommista, jolla se väittää räjäyttäneensä koneen: limsatölkki, sytytin ja laukaisin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja