Mehukas paljastus: Lewis Hamilton saa kiittää kolarikuningas Pastor Maldonadoa F1-menestyksestään

Pastor Maldonadon yllätysvoitto Espanjan GP:ssä vuonna 2012 herätti Mercedeksen huomion, mikä johti lopulta Toto Wolffin palkkaamiseen ja valtaisaan dominanssiin F1-sarjassa

Viimeiset kuusi vuotta F1-sarjassa ovat menneet Mercedeksen hallinnassa. Tallin voimahahmo Toto Wolff sekä huippukuskit Lewis Hamilton, Nico Rosberg sekä Valtteri Bottas ovat johdattaneet saksalaistiimin peräkkäisiin tuplamestaruuksiin. 

Kun Mercedes palasi kuninkuusluokkaan vuonna 2010, tilanne oli kuitenkin toinen. Kolme ensimmäistä kautta toivat vain yhden kisavoiton, kun tallin budjetti oli melko vaatimaton.  

Yksi isoista käänteistä tuli kuitenkin toukokuussa 2012. Haparoivista otteistaan tunnetuksi tullut Pastor Maldonado ajoi yllätysvoittoon Williamsillaan, ja Mercedeksen emoyhtiön Daimlerin johtajat kiinnostuivat Wolffista, joka oli tuolloin sijoittaja ja toiminnanjohtaja perinteikkäässä brittitallissa. 

Kiinnostus johti sopimukseen tammikuussa 2013. Wolffista tuli Mercedeksen F1-tallin ylin pomo.

Itävaltalainen Wolff on kerrannut noita hetkiä Motorsport-Totalin haastattelussa

– (Daimlerin toimitusjohtaja Dieter) Zetsche kysyi minulta: "Miten pystyit voittamaan Williamsilla, ja miten voisimme tehdä sen myös Mercedeksellä? Millaiset resurssit sinulla on Williamsilla?". 

– Kyse oli vain ulkopuolisesta mielipiteestäni, arviostani. Vasta toisessa tapaamisessa heräsi idea, että "voisitko tehdä tätä kanssamme", Wolff jatkaa. 

Wolff muistelee, että Williamsin ja Mercedeksen resurssit ja organisaatio vaikuttivat tuolloin melko samanlaisilta. Wolffin mukaan Williamsilla oli eväitä taisteluun paikasta kärkiviisikossa, joten mestaruuksista haaveilleen Mercedeksen piti korottaa panoksia.

– Päätös tuli Dieter Zetschelta ja hänen kumppaneiltaan. Pokerissa tuo termi on "kaikki peliin". 

Loppu on historiaa. Hamilton aloitti Mercedes-kuljettajien mestaruusputken hybridiaikakauden alussa vuonna 2014, ja on napsinut tuon jälkeen neljä MM-titteliä lisää. Hän uhkaakin jo Michael Schumacherin lyömättömänä pidettyjä ennätyksiä. 

Schumacher päätti uransa Mercedeksellä ajamalla siellä kaudet 2010-2012 kolmen välivuoden jälkeen. 

– Michaelilla on iso osuus Mercedeksen menestyksessä, Wolff summaa. 

Lue myös:

    Uusimmat