Medvedev tsaarin jalanjälkiä Porvooseen

Tarja Halonen (vas.), Viron presidentin puoliso Evelin Ilves, Svetlana Medvedeva ja Dimitri Mevedev tapasivat Hanti-Mansiassa kesällä 2008. (Lehtikuva)

Porvoo saa jälleen ottaa vastaan Venäjän korkeimman johtajan, kun presidentti Dimitri Medvedev tekee ensi viikon alussa virallisen valtiovierailun Suomeen. Porvoossa kävi 200 vuotta ja 23 päivää aiemmin Venäjän tsaari Aleksanteri I.

Medvedev käy tiistaina 21. huhtikuuta tutustumassa Porvoon tuomiokirkkoon, jossa tsaari Aleksanteri I oli avaamassa valtiopäiviä.

Kirkolta Medvedev kävelee juhlallisessa saattueessa kapeita kävelykatuja pitkin tsaarin jalanjälkiä Raatihuoneentorille. Siihen vierailujen sisällölliset yhteydet päättyvätkin.

Medvedevin oppaana toimii presidentti Tarja Halonen, jolle on tullut tutuksi tämän juhlavuoden tilaisuuksissa Suomen sota ja Ruotsin kahdeksan itäisen maakunnan liittäminen Venäjään 200 vuotta sitten.

Ensimmäinen virallinen vierailu

Presidentti Medvedevin ensimmäinen vierailu Suomessa alkaa maanantaina aamupäivällä. Yleisöllä on mahdollisuus nähdä Medvedev jo Helsingissä, kun viralliset vastaanottoseremoniat kansallislauluineen ja kunniavartiostojen tarkastamisineen järjestetään Presidentinlinnan edustalla pian puolenpäivän jälkeen.

Saattueeseen kuuluvat myös ulkoministeri Sergei Lavrov, ehkä joitakin muita ministereita sekä presidentin puoliso Svetlana Medvedeva, joka yleensä välttelee julkisuutta.

Nytkään lehdistöä ei päästetä seuraamaan rouva Medvedevan omaa ohjelmaa. Hänen isäntänään on presidentti Halosen puoliso Pertti Arajärvi.

Ei odotettavissa läpimurtoja

Presidentit käyvät keskusteluja kahden kesken Linnassa maanantaina. Keskusteluille on varattu aikaa kaksi tuntia, mutta niiltä ei odoteta mitään läpimurtoa missään avoimessa asiassa: Venäjähän on siirtänyt päätöksensä puutulleista loppuvuoteen. Suomi muistuttaa, että se pitää puutulliratkaisua osana Venäjän WTO-jäsenyyttä.

Kysymys viisumivapaudesta etenee omaa tahtiaan EU-tasolla.

Allekirjoitettavana ei ole mitään sopimuksia, kauppoja tai muuta semmoista. Venäjältä ei myöskään odoteta uusia aloitteita. Tai sitten ne ovat todella uusia, koska suomalaisella osapuolella ei ole mitään ennakkotietoa.

Vierailua luonnehditaan tavanomaiseksi diplomaattiseksi kanssakäymiseksi; sen tehtävänä on vahvistaa suhteita.

Medvedev pitää poikkeuksellisesti puheen suurelle yleisölle: yliopiston juhlasaliin on kutsuttu Suomi - Venäjän-seuran ja Ulkopoliittisen instituutin kautta valikoitu kuulijajoukko.

Ensimmäinen päivä huipentuu juhlaillallisille Presidentinlinnassa.

Viime aikojen kiistely ulkopolitiikan johtamisesta antaa oman lisäsävynsä vierailuun - sattuuhan pääministeri Matti Vanhanen olemaan samaan aikaan matkalla Kiinassa.

Nimettömänä pysyttelevä diplomaattilähde kertoo, että kysymyksessä on silkka sattuma: Medvedevin vierailu vahvistui vasta kaksi kuukautta sitten, ja silloin Vanhanen oli jo sitoutunut Kiinan-matkaansa.

Suomen Venäjän-politiikka on sekä Suomen EU-politiikkaa että Suomen omaa ulkopolitiikkaa toisen valtion kanssa. Sekä presidentillä että pääministerillä on siis ulkopolitiikan johdon työnjaoan kannalta roolinsa Venäjän-suhteissa.

Ulkopolitiikan kolmas kärki, ulkoministeri Alexander Stubb, keskustelee kollegansa Sergei Lavrovin kanssa, joka kävi Suomessa viimeksi viime joulukuussa Etyjin ulkoministerikokouksessa.

Lue myös:

    Uusimmat