Media tärkeämpää kuin seksi: Tätä ilman suomalaiset eivät voi elää

Internet, televisio, lehdet ja radio ovat erittäin tärkeitä suomalaisille. Kyselyssä paljastui, että useampi jättäisi mieluummin petipuuhat kuin mediankäytön kuukaudeksi.

Suomalaisten olisi vaikea luopua kuukaudeksi median käytöstä. MTV Lifestylen kyselyyn vastanneista reilut 27 prosenttia tunnusti, että mediaton kuukausi olisi vaikea toteuttaa. Kun lukuun vielä lisätään ne, joiden mielestä sosiaalinen media olisi mahdoton jättää kuukauden päiviksi, nousee mediavapaan kuukauden kammoajien luku yli 46 prosenttiin.

Seksitöntä kuukautta ei suostuisi viettämään hieman yli 26 prosenttia vastaajista, ja sokerista pitäisi kiinni lähes 19 prosenttia. Tipattoman viettäminen olisi kyselyyn vastanneiden mielestä helpoin toteuttaa: ilman alkoholia ei voisi olla vain noin 8,5 prosenttia. Kyselyyn vastasi 118 suomalaista.

En voisi olla kuukautta:

mediattomalla
27.12%
seksittömällä
26.27%
SOMEttomalla
19.49%
sokerittomalla
18.64%
tipattomalla
8.47%

Mediattomuus parantaisi keskittymiskykyä

Kommunikaatiokouluttaja ja yksilövalmentaja Sanna Wikström ymmärtää kyselyyn vastanneita.

– Mediasta on tullut kiinteä osa arkea, siitä on vaikea luopua, Wikström toteaa.

– Media ja sosiaalinen media ovat läsnä lähes koko ajan, moni myös tekee töitä median parissa. Jos ei saa heti tietoa uusimmista tapahtumista, ihmisillä voi tulla epävarma olo, Wikström jatkaa.

Sanna Wikström elää itse ilman televisiota, mutta käyttää sosiaalista mediaa tapahtumien seuraamiseen.

– Uskon, että somen kautta saa tietää, jos jotain tärkeää on tapahtunut, hän miettii.

Hitaan elämän puolesta liputtava Wikström uskoo, että moni hyötyisi mediattomasta kuukaudesta.

– Veikkaan, että mediaton tai someton kuukausi parantaisi ihmisten keskittymiskykyä. Olisi helpompaa olla läsnä tässä hetkessä, eikä olisi tunnetta siitä, että tarvitsee olla jossain muualla, henkisesti tai fyysisesti, Wikström sanoo.

Näin kyselyn vastauksia perusteltiin:

"En voi elää ilman Facebookia! Se on suuri osa sosiaalista elämääni, jonka kautta seuraan ystävien kuulumisia ja pidän yhteyttä kavereihin. Olisin mieluummin kuukauden tipattomalla kuin jäisin some-pimentoon." Nainen, 25

"En voisi olla somettomalla, koska olisin ulkona keskustelun aiheista." nainen, 24

"Voisin hyvin olla kuukauden ilman sosiaalista mediaa. Usein lomilla sekä välillä viikonloppuisinkin pidän lomaa sosiaalisen median käytöstä. Silloin kun en sovi tapaamisia ystävien kanssa tai seuraa muutakaan mediaa, se on helppoa. En avaa Facebookia tai käy Twitterissä lainkaan. Usein matkoilla vältän SOMEa, lisään esimerkiksi kuvat Facebookiin vasta myöhemmin." nainen, 32

"Lakkasin tietoisesti lukemasta uutisia, koska ne tuntuvat Suomessa olevan aina täynnä masentavia asioita. Pääotsikoihin pääsevät vain murhat ja raiskaukset, joten päätin olla hetken ilman uutisia. Haasteellisinta tämä oli aamuisin metroissa ja raitiovaunuissa, joissa uutisia pyörii ruudulla ja sanomalehti on aina käden ulottuvilla. Kokeilun aikana ahdistukseni maailman tilasta väheni. Suosittelen uutistaukoa kaikille." nainen, 28


Heini Nieminen, heini.nieminen(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat