Matkustusrajoituksia tiukennettiin, rajavartijat loikkasivat länteen – hallituksen marraskuun tavoite voi kuitenkin vapauttaa heidät

Uudet rajaliikenteen koronarajoitukset astuivat voimaan tänään. Suomen kannalta merkittävimmät muutokset ovat Suomen ja Ruotsin, Norjan, Viron sekä Saksan välisen liikenteen sulkeminen.

Suomen rajat ovat avoinna vain harvoille. Uusien linjausten myötä rajoituksitta maahan voi saapua vielä muun muassa Latviasta, Liettuasta, Puolasta, San Marinosta ja Vatikaanista.

Rajavartiolaitokselle sisärajavalvonnan palauttaminen Virosta, Norjasta ja Ruotsista tarkoittaa käytännössä paluuta kevään tilanteeseen.

– Meillä on itärajan vartiostosta komennusmiehet, jotka ovat olleet sisärajatarkastuksissa omissa hallintayksiköissä. Nyt palataan aika lailla samalla vahvuudella sisärajavalvonnan pariin kuin olemme aikaisemmin laajimmillaan oltu, kertoo Rajavartiolaitoksen rajaturvallisuusasiantuntija Tomi Kivenjuuri.

Rajavartijat siirtyvät siis kevään tapaan valvomaan itärajalta länsirajaa.

– Kesällä olimme jo hetken satamista ja nyt pohjoisilta maarajoilta poissa.

Rajavartiolaitos on osaltaan ollut toimien suunnittelussa mukana, mikä helpottaa valvonnan palauttamista.

– Olemme purkaneet osan järjestelyistä pohjoisilla maarajoilla, mutta jätimme ne valmiuteen, jotta pystymme palauttamaan järjestelyt nopealla aikajänteellä, Kivenjuuri avaa.

Työntekijöillä vapaampaa

Työntekijät voivat edelleen liikkua Suomen ja Ruotsin sekä Viron välillä ilman karanteeneja.

Esimerkiksi virolainen työntekijä voi mennä käymään perheen luona ja palata Suomeen ilman karanteeneja.

– Matkustusasiakirja ja todistus työstä Suomessa nopeuttaa asiointia rajalla, Kivenjuuri ohjeistaa.

Siirtymisvaiheen malli

Ensi torstaista alkaen korkean koronailmaantuvuuden maista saapuvat voivat lyhentää karanteenia, jos he ottavat kaksi koronatestiä ja tulokset ovat negatiivisia.

Kotimaahan palaaville suomalaisille suositellaan ensimmäistä testiä heti rajanylityspaikalla ja toista aikaisintaan kolmen vuorokauden päästä.

Työn vuoksi tai muusta välttämättömästä syystä maahan saapuvien ulkomaalaisten suositus eroaa siinä, että ensimmäistä testiä suositellaan korkeintaan kolme vuorokautta ennen maahantuloa.

Karanteenista he voivat vapautua niin ikään toisella negatiivisella testillä.

Alle kolmen päivän vierailussa ei kuitenkaan tarvitse olla karanteenissa tai käydä toisessa testissä.

Hallitus haluaa toimenpiteillä helpottaa työmatkaliikennettä. 

Hallituksen tavoite lopettanee rajavartijoiden komennukset

Hallitus pyrkii marraskuun lopussa pysyvämpään malliin, jossa Suomeen voisi päästä negatiivisella testituloksella mistä tahansa maasta. Tällöinkin vaadittaisiin toinen testi karanteenista vapautumiseen.

Rajavartijoille tämä tarkoittaisi paluuta arkeen.

– Siinä vaiheessa, kun sisärajavalvonta lakkaa, poistumme sieltä, ellei ole tarvetta tukea terveysviranomaisia erikseen sovittavassa laajuudessa testaustodistusten tarkastamisen osalta, Kivenjuuri valottaa.

Hallituksen tavoitteena on saada mallin vaatimat lakimuutokset voimaan 23. marraskuuta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja