Materiaalivalinnat vaikuttavat keittiön kestävyyteen

Uuden keittiön toimivuus ja remontin tarkempi kustannusarvio määräytyvät valittavista materiaaleista ja varustetasosta sekä yksiköiden sijoittelusta. Materiaalit vaikuttavat erityisesti kustannuksiin, mutta niillä on suuri merkitys myös keittiön kestävyyden ja käyttömukavuuden kannalta.

Oviksi on tarjolla melamiinia, mdf-levyä, laminaattia, viilutettua puuta ja massiiviipuuta. Runkomateriaalina käytetään tavallista lastulevyä tai uutuutena kosteudenkestävää lastulevyä, jonka tunnistaa vihreästä väristä. Tasovaihtoehtoja on myös runsaasti - laminaatit, massiivipuu, luonnonkivi. Toiminnallisuuteen vaikuttavat yksiköiden sijoittelu, kaappien korkeudet, leveydet ja varustelu. Koska käyttötottumukset ovat erilaiset, vaatimuksetkin vaihtelevat.

Ergonomia on tärkeä seikka esimerkiksi uunia sijoitettaessa: se kannattaa sijoittaa sellaiselle korkeudelle, ettei käyttäjän tarvitse kumartua. Kannattaa myös miettiä, mitä pienkoneita käytetään ja mihin sijotetaan pistorasiat. Keittiökalustevalmistajilla on nykyaikaiset cad-piirustusohjelmat joilla voidaan testata erilaisia kalusteiden sijoitusvaihtoehtoja, materiaaleja ja värejä oikeissa mittasuhteissa. Se auttaa selkeyttämään suunnitelmia.
Remontti voidaan tehdä avaimet käteen -toimituksena, jolloin liike hoitaa kaiken vanhan keittiön purkamisesta uuden asennukseen. Pohjatyöt, laatoitukset, seinä- ja lattiapinnoitukset, lvi- ja sähköasennukset sekä loppusiivoukset saa silloin jättää asentajien huoleksi. Jos asiakas ottaa remontin omalle vastuulleen, pitää osata arvioida omat taidot ja ajankäyttö realistisesti. Purkutyöt, urakoitsijat, tarvikkeiden hankinta ja mahdollisesti tarvittavat luvat ottavat oman aikansa. Jokaisesta työsuorituksesta tulee tehdä kirjallinen sopimus, jottei tule ikäviä yllätyksiä.

Jos asennat itse

Vanhat, irtirevityt kalusteet kannattaa ottaa vaikkapa mökille tai autotalliin uusiokäyttöön. Kannattaa tilata vaihtolava, jolle roskat ja romut on hyvä kasata. Vanhan keittiön purkaminen kannattaa ajoittaa mahdollisimman lähelle uuden toimituspäivää, mutta pitää muistaa se, että tarvittavat pohjatyöt saadaan kuitenkin tehtyä ennen asennuksen alkua. Tehokas ja hyvin suunniteltu ajankäyttö on keittiöremontissa olennaista kotirauhan kannalta; kun kodin keskeinen toimitakeskus on pois käytöstä, on kaiken sujuttava kuin rasvattu.

Kalustekuorman tullessa pihaan kuorma on syytä tarkastaa perusteellisesti ja reklamoida heti mahdollisista virheistä tai puutteista. Toimitetun tavaran on vastattava tilattua, kaiken mitä kuormakirjasta löytyy, on löydyttävä myös kuormasta - ja ehjänä. Eri työvaiheiden ajoitus, eli milloin mitäkin tehdään, on erityisen tärkeää LVI- ja sähkötöiden tekemisessä. Tarkalla suunnittelulla säästetään paljon aikaa ja vaivaa sekä saadaan siistimpää jälkeä.

Työjärjestys on yleensä ylhäältä alaspäin. Ensin siis katto, sitten seinät, sitten kalusteet ja viimeiseksi lattia. Samalla kannattaa harkita, korjataanko samoilla sotkuilla muutakin - vaikkapa eteisen tai olohuoneen lattia. Kodinkoneiden asentamisessa on tärkeätä noudattaa ko. valmistajan ohjeita asentamisesta ilmankierron takaamisesta ja koneiden keskinäisestä sijainnista. Näin varmistetaan valmistajan antama kodinkonetakuu. Kun keittiöön tulee integroitavia koneita, on sekä ylä- ja alasokkelissa oltava ilmankiertoaukot. Nykyisin onkin tapana, että keittiökalustevalmistajat tekevät tiivista yhteistyötä konevalmistajan kanssa varmistaakseen yhteensopivuuden, oikean mitoituksen ja yhtenäisen ulkonäön.

Muista oikea asennusjärjestys

Keittiön seinään mitataan 140 cm korkeudelle viiva, jonka vaakasuoruus tarkistetaan vatupassilla. Viivan kohdalle kiinnitetään apurima. Toinen apurima kiinnitetään lattiasta 15 cm korkeudelle. Jos lattiasta puuttuu vielä pintamateriaali, sen paksuus on lisättävä mittaan . Lieden ja astianpesukoneen kohdalta rimat katkaistaan noin 5 senttimetrin sisäänvedolla, jotta kalusteet saadaan hyvin paikoilleen.

Kaappien asentaminen aloitetaan nurkasta. Nurkkakaappi nostetaan apuriman päälle ja työnnetään tiukasti seinään. Kaappi kiinnitetään runkotolpan kohdalle etukäteen merkittyihin paikkoihin yläpäästään kahdella-kolmella 5x70 millimetrin ruuvilla. Seinän näkyviin jäävä osa on luonnollisesti tapetoitu tai maalattu valmiiksi. Seuraava kaappi kiinnitetään ensin 28 millimetrin ruuveilla jo seinään ruuvattuun kulmakaappiin, jotta kaapiston etureuna saataisiin suoraksi ja samalle tasolle. Vasta sen jälkeen seuraa seinään kiinnitys.

Pöytäkaapit kiinnitetään seinään yläsidelistasta. Tasojen kiinnitystä varten sidelistoihin porataan etukäteen reiät. Tasoja ruuvattaessa on muistettava käyttää riittävän lyhyitä ruuveja, jotta ne eivät tulisi pinnasta läpi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja