Mainos

Masennuslääke Nefadar pois markkinoilta

Masennuslääke Nefadar vedetään pois markkinoilta haitallisten sivuvaikutusten vuoksi Suomessa ja Ruotsissa. Kuutisen vuotta markkinoilla ollut lääke ei ole ollut koskaan laajassa käytössä kummassakaan maassa.

Suomessa sitä on käyttänyt alle sata potilasta ja Ruotsissa noin 500. Ruotsin lääkelaitos on saanut kaikkiaan 23 ilmoitusta maksaa vaurioittavista sivuvaikutuksista, joista kymmenen oli johtanut sairaalahoitoon ja yksi vuonna 1998 kuolemaan.

Ruotsissa Nefadaria käyttävien potilaiden maksa-arvojen seurantaa tiukennettiin, ja lääkkeen valmistaja Bristol-Myers Squibb päätti vetää lääkkeen kokonaan pois Ruotsin markkinoilta vuoden vaihteessa. Myös Suomen markkinoilta lääke poistuu jo alkuvuoden aikana, sanoo BMS:n lääketieteellinen johtaja Timo Muhonen. Hänen mukaansa lääke olisi vedetty pois markkinoilta jo senkin vuoksi, että sen käyttö on niin vähäistä. Sille ei ole koskaan myönnetty peruskorvattavuutta ja vain muutama psykiatri on määrännyt sitä lähinnä sen vuoksi, että sillä ei ole havaittu seksuaalisuuteen liittyviä haittavaikutuksia.

Ylilääkäri Harri Vilkman Lääkelaitokselta sanoo, että lääkettä arvioidaan parhaillaan myös EU:n lääketurvallisuustyöryhmässä. Nefadarin vaikuttava aine on nefatsodoni, joka vaikuttaa keskushermostoon lähinnä serotoniinin ja noradrenaliinin toimintaan. Vilkman ei kuitenkaan usko, että tämän lääkkeen haitoista voisi vetää mitään johtopäätöksiä muiden serotoniinin takaisinottoon perustuvien masennuslääkkeiden haitoista. Samaa vaikuttavaa ainetta ei ole muissa masennuslääkkeissä.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja