Masennukseen taipuvat naiset ikääntyvät muita nopeammin

Stressi vaikuttaa erityisesti masennukseen taipuvaisten terveyteen yllättävän paljon.

Naiset saattavat näyttää samasta syntymävuodesta huolimatta huomattavan eri ikäisiltä. Stanfordin yliopistossa tutkijat ovat saaneet selville, mistä ilmiö johtuu, geniusbeauty.com-sivustolla kerrotaan.

Asiantuntijoiden mukaan naiset, joilla on perinnöllinen taipumus masennukseen, voivat vanhentua muita nopeammin.

Yhteys ennenaikaisen vanhenemisen ja masennustaipumuksen välillä kävi ilmi selvityksessä, johon osallistui 10–14-vuotiaita tyttöjä, joiden perheessä oli ollut masennusta. Heitä verrattiin terveisiin, samanikäisiin tyttöihin jolloin selvisi, että vertailuryhmän tyttöjen kehot reagoivat stressaaviin tilanteisiin erityisellä tavalla.

Masennukseen taipuvaiset ylireagoivat stressiin

Masennukseen taipuvien ihmisten aivot vapauttavat enemmän stressihormoni kortisolia. Selvityksen tekijöiden mukaan suuret määrät kortisolia saattavat aiheuttaa vaurioita immuniteettiin, aivoihin ja muihin elimiin.

Selvityksessä kävi ilmi myös, että perinnöllinen masennus ja lyhyet telomeeriketjut soluissa liittyvät toisiinsa. Telomeerit sijaitsevat kromosomien päässä ja ne suojaavat DNA:ta vahingoilta. Ne vaikuttavat suoraan ikääntymiseen. Niiden lyhentyminen tarkoittaa alttiutta vakaville sairauksille ja ennenaikaiselle kuolemalle.

Iän myötä telomeerit kutistuvat. Kohonnut kortisolitaso – joka aiheuttaa stressiä – nopeuttaa telomeerien kutistumista. Muita ennenaikaiseen ikääntymiseen liittyviä tunnetiloja ovat pelko, ahdistus ja huoli.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja