Marko Björs: Lihalausunnon vastaanotto jännitti

Suomalainen hevosalan ammattilainen otti maanantaina blogissaan kantaa hevosenlihakeskusteluun.

Ratsuttaja Marko Björs myöntää jännittäneensä, miten ihmiset reagoisivat hänen blogi-kirjoitukseensa eettisen, kotimaisen hevosenlihan syömisen puolesta.

– Siksi mietinkin aluksi, että kirjoitanko asiasta mitään. Mietin, että ymmärtäisivätkö ihmiset, mitä halusin sanoa. Mutta palaute on ollut todella positiivista ja olen tyytyväinen, Björs selittää MTV3.fille.

Hän kirjoitti maanantaina blogiinsa kirjoituksen otsikolla "Syökää hevosenlihaa". Siinä hän painotti, että kaikki liha – myös hevosen – tulisi syödä kotimaisena luomulihana, eikä tehotuotettuna tai "pitkillä teurakuljetuksilla rääkättynä" lihana.

Hän myös huomautti, että eettisesti tuotettu hevosenliha on hyvän makuista.

– Tässä keskustelussahan vika ei ole hevosenlihassa itsessään, vaan siinä, että kuluttajia on huijattu myymällä hevosta sisältäviä tuotteita naudanlihana. Hevosenlihassa ei ole mitään vikaa, paitsi jos se on kärsineen eläimen lihaa tai jos sitä ei ole tarkistettu tautien varalta, Björs selventää.

Uudessa blogikirjoituksessaan Björs arvelee, että Romaniassa tai Italialiassa tuotettu ja sieltä kuljetettu hevosenliha ei "varmuudella" ole eettisesti tuotettua.

– Paljon eettisempää olisi se, että ihmiset veisivät hevosensa niiden elämän päätteeksi teuraaksi lähimpään teurastamoon, hän toteaa.

Jotain aiheen ajankohtaisuudesta ja kiinnostavuudesta kertoo se, että Björsin nettisivut kaatuivat hevosen syömisen puolesta puhuneen blogikirjoituksen rikottua uutiskynnyksen.

– Sivut kaatuivat ja lukijoita tuolle kirjoitukselle tuli noin 100 000, Björs kertoo

Björs vieraili keskiviikkona ranskalaisen hevostaiteen mestarin Jean Louis Sauvat'n näyttelyn avajaisissa Akoya Oy:n näyttelytilassa.

(MTV3–KATI PUKKI)

Lue myös:

    Uusimmat