Mainos

Marilyn Monroen kuolemasta 50 vuotta

Elokuvatähti Marilyn Monroen kuolemasta tulee tänään kuluneeksi 50 vuotta. Valkokankaan legenda menehtyi vain 36-vuotiaana Los Angelesissa 5. elokuuta 1962.

Marilyn esitti useimmissa filmeissään yksinkertaisen blondin osaa. Hänen kykynsä näyttelijänä ovat uhanneet jäädä tuon roolin varjoon.

Läpimurtonsa Monroe teki vuonna 1953, kun hän löi laudalta muut povikaunottaret esiintyessään Jane Russellin kanssa filmissä Herrasmiehet pitävät vaaleaveriköistä. Monroen muita keskeisiä filmejä olivat Billy Wilderin huima Piukat paikat, Otto Premingerin Joki jolta ei ole paluuta sekä Henry Hathawayn Niagara.

Marilyn Monroen merkitys elokuvahistoriassa näkyy muun muassa siinä, että hän on ollut suora esikuva monelle tämän päivän filmitähdelle. Esimerkiksi Madonna, Michelle Pfeiffer, Melanie Griffith ja Annette Bening ovat kukin tavallaan ottaneet vaikutteita Marilyniltä.

Marilynin tenhovoimasta todistaa sekin, että hänestä on kirjoitettu enemmän kirjoja kuin kenestäkään toisesta elokuvatähdestä. Marilyn-kirjoja on ilmestynyt pitkälti yli 200 kappaletta.

Marilynin oikea nimi oli Norma Jeane Baker. Hän syntyi filmikaupunki Los Angelesissa 1. kesäkuuta 1926.

(STT - MTV)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.