Mainos

Mäntyharjun myrkkyalueella häiritsevä lemu: "Terävä ja voimakas kemikaalin haju – ei siellä kovin kauaa viitsinyt olla"

1:08

Mäntyharjulla Kinnissä runsas viikko sitten sattunut myrkyllisen aineen onnettomuus työllistää viranomaisia edelleen.

Ympäristönsuojelun asiantuntija Esa Rouvinen ELY-keskuksesta kertoo, että tällä viikolla yhdeksästä alueen läheisyydessä sijaitsevasta kaivosta otetaan vesinäytteet. Onnettomuusalueella sijaitsee muutamia vapaa-ajanmökkejä.

– En millään usko, että aine leviäisi kaivoihin, mutta nyt konsulttitoimisto selvittää, voiko se levitä ja mihin suuntaan. Onnettomuuspaikalta matkaa lähimpään kaivoon on 500 metriä, Rouvinen kuvaa.

Patoamistoimet jatkuvat

Mäntyharjulla Kinnissä junanvaunu suistui viikko sitten lauantaina radalta ja luontoon valui erittäin herkästi syttyvää, myrkyllistä bensiinin lisäainetta (metyyli-tertbutyylieetteri).

Pelastuslaitos onnistui ensitorjuntatöissä saamaan talteen 26 tonnia myrkkyä. 35 tonnia vuoti kuitenkin ympäristöön ja vesistöön.

– Alueella on tehty ja tehdään edelleen patoamistoimenpiteitä, joilla pyritään välttämään haitta-aineiden leviämistä onnettomuusalueelta ja sen välittömästä läheisyydestä.

ELY-keskuksen mukaan Kärmelammesta ja Ojantakauksenlammesta otetaan näytteitä tällä viikolla. Viime viikolla otettujen näytteiden mukaan myrkkypäästö näkyi korkeina haitta-ainepitoisuuksina.

– Samalla on menossa selvitykset ja seuranta aineen vaikutuksista, Rouvinen kertoo.

"Alueella haisee asetonille"

Alueella on myös voimakasta hajuhaittaa.

– Kävin itse siellä viime viikon maanantaina ja silloin onnettomuusalueella on hyvin terävä ja voimakas kemikaalin haju, että ei siellä kovin kauaa viitsinyt olla. Joku kuvasi hajua asetonin hajuksi.

Rouvinen uskoo, että hajuhaitat on tämän jälkeen varmasti lisääntyneet, kun aine on valunut laajemmalle alueelle.

– Haitta-ainemäärät ovat varmasti lisääntyneet viime viikosta myös lähellä olevassa Pajulammessa.

Myrkky leviää valumien mukana 

Valumat ovat voimakkaita lumen sulaessa, joten ainetta todennäköisesti kulkeutuu yhä kauemmas.

– Haitta-aine liukenee veteen ja vesi liikuttaa sitä sitten laajemmalle alueella, toki laimentaen sitä samalla, Rouvinen tietää.

Hän ei kertomansa mukaan ole saanut mökkiläisiltä vihanpurkauksia, mutta moni on halunnut tietää, mitä alueella oikein tapahtuu ja mitä myrkkyjen leviämisen ehkäisemiseksi tehdään. 

1:08

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.