"Nettimeemi pilasi urani" – mallilla karu kohtalo

Plastiikkakirurgiaa harjoittavan yrityksen mainoksessa esiintynyt malli valittaa elämänsä tuhoutuneen kuvan levittyä netissä.

Muistatko tarinan miehestä, joka ihmetteli lastensa epäviehättävyyttä, ja haastoi kauniin vaimonsa oikeuteen tämän myönnettyä, että oli käynyt plastiikkakirurgin pakeilla ennen avioitumistaan? Tarina ei ollutkaan tosi.

Taiwanilaismalli Heidi Yeh kertoi BBC:n haastattelussa, millaista oli muuttua nettivitsiksi, kun hänen kuvansa yhdistettiin sepitettyyn tarinaan.  

Keksittyjä tarinoita

Vuonna 2012 Yeh palkattiin malliksi mainostamaan plastiikkakirurgisia palveluita. Mainoskuvassa Yeh poseeraa komean "aviomiehen" ja kolmen lapsen kanssa. Lasten kuvia muokattiin kuvankäsittelyohjelmalla niin, että he näyttivät huomattavan epäviehättäviltä upeisiin vanhempiinsa verrattuna.

Mainoksen slogan kuului:

"Ainoa asia, josta sinun tarvitsee huolehtia plastiikkakirurgisen operaation jälkeen on se, että joudut selittämään asian lapsillesi."

– Kuvausten jälkeen minulla oli karkea aavistus siitä, mistä oli kyse, mutta minulle kerrottiin, että kuvaa käytettäisiin vain printtimediassa ja yhtä yritystä varten, Yeh taustoitti BBC:lle.

– En tiennyt, että sitä käytettäisiin niin laajalti netissä, ja siihen liittyisi niin paljon keksittyjä tarinoita.

"Plastiikkakirurgia ei muuta geenejä"

Mainos levisi alkuun useilla kiinalaisilla nettisivustoilla.

– Ilmeisesti mainoksen vanhemmat ovat käyttäneet plastiikkakirurgin palveluita, ja näyttävätkin erittäin viehättäviltä. Mutta plastiikkakirurgia ei tietenkään muuta geenejä, Rocket News 24 -sivuston toimittaja kirjoitti.

Vihjailu oli selvää ja se levisi laajalti: Yeh oli muka teettänyt itselleen plastiikkakirurgisia operaatioita sen sijaan, että olisi vain mainoksen malli. Ja pian mainos liitettiin keksittyyn, netissä huikeaa vauhtia levinneeseen "uutiseen" miehestä, joka haastoi vaimonsa oikeuteen petoksesta tajuttuaan, että tämä oli kaunis vain plastiikkakirugian toimesta.

Keksitty tarina liikkui netissä alunperin jo vuonna 2004, mutta vanha uutinen heräsi uuteen eloon Yehin mainoksen myötä. Vuonna 2013 monet mediat uutisoivat tarinan totena. Huijaukseen liitettiin useita kuvia, joista yksi oli Yehin tähdittämä mainos.

– Ihmiset oikeasti uskoivat sen, ja luulivat sen tapahtuneen minulle, Yeh kauhistelee.

Pian kuvasta tuli vitsi, nettimeemi.

Plastiikkakirurgia – et voi peitellä sitä ikuisesti.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Ura piloille

Yeh kertoi BBC:lle, että kuvan levittyä hänellä on ollut vaikeuksia saada mallintöitä, sillä kukaan ei tunnu uskovan, etteikö hän olisi leikellyt itseään. Aiemmin Yehin meriitteihin lukeutuivat lukuisat suuret kampanjat ja musiikkivideot. Masentunut malli suree nyt myös univaikeuksiaan ja itkukohtauksiaan.

Nainen on nostanut syytteen mainostoimistoa vastaan kuvan väärinkäytöstä, ja pyytää noin 140 000 euron korvauksia. Yeh on myös huolissaan mainoskuvassa esiintyneistä lapsista ja heidän tulevaisuudestaan.

Lähteet: BBC, Techinsider

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja