Malediivit vaarassa upota, ex-presidentti turhautui: "Emme halua olla ilmastokriisin ensimmäisiä uhreja – emme ole valmistautuneet kuolemaan"

Ilmastoneuvottelut etenevät hitaasti 1:52

Malediivien entinen presidentti Mohamed Nasheed on turhautunut ilmastoneuvotteluihin, joissa on juututtu muotoseikkoihin. Nasheed johtaa Malediivien delegaatiota Puolassa meneillään olevassa YK:n ilmastokokouksessa.

– Emme ole näissä neuvotteluissa saavuttaneet 24 vuodessa sellaista edistystä, jota me pienet saarivaltiot olisimme halunneet. Minulla on 21-vuotias tytär eikä hän ole elinaikanaan saanut todistaa yhteisymmärrystä tai todellista sopua neuvotteluosapuolten välillä, toteaa Nasheed haastattelussa.

Pienet uppoamisvaarassa olevat saarivaltiot ovat aina ilmastoneuvotteluissa muistuttaneet, että heille ilmastonmuutoksen uhka on todellinen, koska merenpinnan nousun myötä heidän kotimaansa uhkaavat jäädä meren alle.

– Emme ole valmistautuneet kuolemaan. Malediiveilla ei aikomusta kuolla. Emme halua olla ilmastokriisin ensimmäisiä uhreja. Sen sijaan aiomme tehdä kaikkemme pitääksemme päämme vedenpinnan yläpuolella, sanoi Nasheed saarivaltioiden yhteisessä tilaisuudessa ilmastokokouksessa.

"Nyt on hätätilanne"

Nasheed ei usko, että Puolan ilmastokokouksessa saavutettaisiin mitään merkittävää.

– Monet meistä pelkäävät, että tämä epäonnistuu. Voimmeko löytää toisen neuvottelupaikan tai onko meillä mitään muita keinoja, kyselee Nasheed.

Saarivaltioiden tulevaisuuden lisäksi Nasheed on huolissaan koralleista.

– Olemme huolissamme. Nyt on hätätilanne. Erityisesti suuri hätä on koralliriuttojen pelastamisessa. Jos emme parissa vuodessa löydä ratkaisua, meillä ei pian ole enää koralliriuttoja.

Katowicen ilmastokokouksessa on tänään viimeinen neuvottelupäivä. Neuvottelijat yrittävät saada aikaan Pariisin sopimuksen sääntökirjan, jossa muun muassa määriteltäisiin, miten maat mittaavat ja raportoivat päästövähennyksistään. Nyt käsittelyssä on puheenjohtajamaa Puolan sovintoesitys.

Lue myös:

    Uusimmat