Makunystyrät katosivat miehen kielestä – taustalla yhden vitamiinin puute

0:36
Miksi suussa maistuu veri tai metalli? Katso videolta, mistä paha maku johtuu.

The New England Journal of Medicine -julkaisussa ilmestyneessä tapausraportissa kerrotaan yllättävästä B12-vitamiinin puutosoireesta.

Singaporelaiset lääkärit hoitivat 64-vuotiasta miestä, joka hakeutui sairaalaan kärsittyään puoli vuotta suuhun kohdistuvista oireista. Miehen kieli oli ollut kipeä ja hänen huulissaan oli ollut polttava tunne, kertovat tapauksesta uutisoineet IFL Science- sekä LiveScience -sivustot.

Katsottuaan miehen suuhun lääkärit huomasivat nopeasti jotain outoa. Sen sijaan, että miehen kielen pinta olisi ollut täynnä pieniä nyppyjä, kielinystyjä, kieli oli täysin sileä. Esimerkiksi makuaistista vastaavat kielinystyt puuttuivat mieheltä kokonaan.

Miehellä todettiin glossiitti, kielen tulehdus. 

Syynä vitamiinipuutos

Verikokeissa glossiitin syy paljastui. Miehen B12-vitamiinitasot olivat hyvin matalat. Hänellä todettiin pernisiöösi anemia, joka johtuu B12-vitamiinin vähäisestä imeytymistä. Usein vitamiinipuutos johtuu suoliston imeytymishäiriöstä, mutta anemian syynä voi olla myös vähäinen B12-vitamiinin saanti ruokavaliosta.

Vähäinen B12-vitamiinin imeytyminen johtaa siihen, että punasolut ja niiden esiasteet luuytimessä ja veressä ovat tavallista suurempia.

B12-vitamiinin puute voi aiheuttaa anemiaa ja hermoston oireita. Hermoston oireita ovat lihasheikkous sekä tunnon ja muistin häiriöt, jotka voivat olla pysyviä, kertoo Terveyskirjasto.

Harvinaisempia oireita ovat kielitulehdus, laihtuminen ja ihon keltaisuus.

Hoitamattomana pernisiöösi anemia voi tappaa


B12-vitamiinin puutoksen seurauksena potilaan kielestä olivat kadonneet nystyt. Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Onneksi pernisiöösiä anemiaa on helppo hoitaa. Potilaat saavat suuren annoksen B12-vitamiinia joko pillerinä tai pistoksina.

Singaporelaismiehen tapauksessa kieli palautui normaaliksi kuukaudessa, kun B12-vitamiinipistokset aloitettiin. Hoitoa jatketaan edelleen, jotta puutostila ei pääse jälleen kehittymään. Hoitamattomana pernisiöösi anemia voi johtaa kuolemaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja