Nainen kärsi ”dementiasta” viisi vuotta – sitten lääkärit totesivatkin yhden vitamiinin puutoksen

BMJ Case Report -julkaisussa ilmestynyt raportti todistaa, kuinka tärkeää B12-vitamiinin riittävä saanti on ihmisen terveydelle. Tapauksesta kertoo esimerkiksi Health-sivusto.

Portugalilaisen lääkärin kirjoittamassa raportissa kerrotaan, että 61-vuotiaan naisen B12-vitamiinin puute aiheutti jopa viiden vuoden ajan oireita, joiden syy jäi aluksi hämärän peittoon.

Puutosoireet aiheuttivat dementiaa jäljitteleviä oireita. Muistisairauden sijaan dementiaoireiden syynä oli kuitenkin B12-vitamiinipuutos sekä siitä aiheutunut anemia. Naisen veren punasolut vähenivät vitamiinin puutteen vuoksi.

Naisen sisko piti potilaasta huolta, kun hänen mielenterveytensä alkoi heiketä B12-vitamiinin puutteen seurauksena. Sisko vei potilaan lääkäriin, kun omituiset oireet olivat jatkuneet viiden vuoden ajan hoidoista huolimatta.

Omituiset oireet viittasivat dementiaan

Siskon mukaan B12-vitamiinin puutteesta kärsinyt nainen kertoi näkevänsä selvästi kuolleiden sukulaistensa sieluja, jotka käskivät häntä olemaan syömättä lääkkeitään, joita lääkärit olivat määränneet aiemmin ilmenneisiin epileptisiin kohtauksiin. Potilas pelkäsi perheensä myrkyttävän hänen ruokansa ja kieltäytyi siksi syömästä heidän kanssaan.

Lisäksi nainen kärsi muistin menetyksistä. Häntä ei uskallettu päästää ulos eksymisen pelon vuoksi. Naisen puhe oli epäselvää ja hän kärsi hallusinaatioista. Lisäksi hänellä oli edelleen epileptisiä oireita.

Oireet viittasivat lääkäreiden mielestä ohimenevään dementiaan. Dementialla tarkoitetaan tilaa, jossa useat älylliset toiminnot ja aivotoiminnot ovat heikentyneet ja rajoittavat henkilön sosiaalista selviytymistä, määrittelee Terveyskirjasto. Dementiaa voivat aiheuttaa myös puutostilat, esimerkiksi B12-vitamiinin puutos.

Kun portugalilaiset lääkärit viimein ymmärsivät takaisin tulleista testituloksista, että naisen erikoiset oireet johtuivat B12-vitamiinin puutteesta, anemiasta ja homokysteiinistä, potilaan lääkitys saatiin kuntoon. Psykoosilääkkeet, epilepsialääkkeet ja synteettinen B12-vitamiini normalisoivat nopeasti naisen käytöksen.

Erityisesti vegaanit puutosvaarassa

Tapaus osoittaa, kuinka paljon keho tarvitsee B12-vitamiinia. B12-vitamiinin tärkeimpiä lähteitä ovat maksa sekä liha- ja maitotuotteet. Erityisesti B12-vitamiinin puute uhkaa vegaanista ruokavaliota noudattavia, joille suositellaan B12-vitamiinilisää.

B12-vitamiiinipuutos voi aiheuttaa anemiaa ja hermoston oireita. Terveyskirjasto kertoo, että hermoston oireet voivat ilmetä lihasheikkoutena tai tunnon ja muistin häiriöinä, jotka saattavat olla pysyviä. Harvinaisempia oireita ovat kielitulehdus, hedelmättömyys, verisuonitukokset ja ihon pigmentin lisääntyminen.

Joskus kannattaa kuitenkin vaihtaa vegaaniin. Videolla testataan, miltä kasvishampurilainen maistuu!

Lue myös:

    Uusimmat