Jos tunnistat itsesi näistä kohdista, saat ehkä liian vähän B12-vitamiinia – puutoksella vakaviakin seurauksia

Ihminen tarvitsee B12-vitamiinia esimerkiksi DNA:n muodostamiseen ja hermojärjestelmän ylläpitoon. Vaikka sen puutos voi aiheuttaa vakavia oireita, monilla ei ole mitään käsitystä siitä, miten vähäinen B12-vitamiinitaso näkyy ja kenen siitä pitäisi olla huolissaan. 

B12-vitamiinin puutteesta voi kärsiä vuosia huomaamattaan. Mahdollisia oireita ovat esimerkiksi anemia ja siihen liittyvät uupumuksen ja hengästymisen kaltaiset oireet. Lisäksi oirekirjoon kuuluu muun muassa hermosto-oireita, jotka voivat ilmetä tehtävien tai sanojen unohteluna sekä sormien ja varpaiden tunnottomuutena ja kihelmöintinä.

Oireet on ainakin jonkin aikaa helppo painaa villaisella tai laittaa stressin tai kiireen piikkiin, mutta B12-vitamiinin pidempiaikainen puutos voi aiheuttaa peruuttamattomia vaurioita. Se on liitetty myös esimerkiksi muistisairauksien riskiin, joten se olisi tärkeä tunnistaa ja hoitaa. Vitamiinipuutos selviää yksinkertaisesti verikokeella.

Jos yksi tai useampi seuraavista kohdista pätee sinuun, saattaa olla syytä käydä lääkärin vastaanotolla tarkistuttamassa omat B12-vitamiinitasot. Asiasta kirjoitti Rodalewellness-verkkosivusto.

Olet kasvissyöjä tai vegaani

B12-vitamiinia saa vain eläinperäisestä ravinnosta, kuten lihasta ja maitotuotteista. Jos näitä ei syö ollenkaan, niin ilman vitamiinitabletteja tai -pistoksia vitamiinin puute on taattu. Kasvikset eivät sisällä B12-vitamiinia.

Olet yli 50-vuotias

Iän myötä B12-vitamiinin imeytyminen elimistöön ruoasta huononee. Lääkäri Raimo Sulkava kertoi pari vuotta sitten Studio55.fi-lähetyksessä, että yli 55-vuotiaiden pitäisi tarkistaa säännöllisesti B12-vitamiinitasonsa – yli kymmenellä prosentilla yli 65-vuotiaista se on liian matala.

Juot säännöllisesti alkoholia

Onko lasi viiniä tai yömyssy osa jokaista päivääsi? Se saattaa vaikuttaa negatiivisesti maksaan varastoituvan B12-vitamiinin tasoon.

Käytät närästyslääkkeitä

Haponestolääkkeiden käyttö on yhdistetty B12-vitamiinin puutteeseen, joten jos tarve lääkkeisiin on jatkuva, kannattaa tilanne tarkistuttaa.

Sairastat diabetesta tai jotakin autoimmuunisairautta

Diabeetikko saattaa tarvita B12-vitamiinia vitamiinilisänä, vaikka hän söisi lihaa normaalisti. On todettu, että diabeteksen hoidossa yleisesti käytettävä metformiini saattaa aiheuttaa potilaille B12-vitamiinin puutosta. Vitamiinin puutos voi liittyä myös imeytymishäiriöön, joka voi syntyä esimerkiksi jonkin autoimmuunitaudin yhteydessä.

Lähteet: Rodalewellness.com, Terveyskirjasto

Lääkäri neuvoo B12-vitamiinin saantiin

Erikoislääkäri Raimo Sulkava kertoo, mistä ruoista B12-vitamiinia saa ja millaisia oireita sen puute aiheuttaa. Sulkava vieraili Studio55.fi-lähetyksessä toukokuussa 2014. Katso video alta.

Muistivitamiini B12 23:13

Lue myös:

    Uusimmat