Makumatka Intiaan

Intian värikäs ruoakulttuurikiehtoo ihmisiä ympäri maailman. Intian kokoisessa maassa ei kuitenkaan voida puhua yhdestä ruokakulttuurista, vaan ruoka voi maan eri osissa olla hyvinkin erilaista. Muun muassa uskonto vaikuttaa voimakkaasti ruokakulttuuriin. Mausteita käytetään runsaasti; pelkällä suolalla ja pippurilla maustettu ruoka olisi intialaisista totisesti mautonta! Hindut eivät tietenkään syö nautaa eivätkä muslimit sikaa. Goassa, jossa asuu runsaasti kristittyjä, on myös lehmien teurastus sallittua. Aika harvoin sielläkään saa syödäkseen nautaa siinä mielessä kuin me naudasta ajattelemme. Lautaselle ilmaantuu useimmiten vesipuhvelia. Perusruoka-aineita ovat mm. riisi, erilaiset pavut ja leipä. Kasvissyöjiä on runsaasti. Kanaa on tarjolla paljon ja usein myös lammasta. Kalaa ja äyriäisiä valmistetaan erityisesti meren tuntumassa. Ravintoloiden keittiöissä paistuvat niin kuningaskalat, hait kuin tonnikalatkin.

Mitä tarkoittaa tikka?

Ruoka tuodaan tarjolle tarjottilmella, thalilla, jossa on esimerkiksi kanaa ja lisäksi useita pieniä kulhoja. Kuohoista voi jokainen ruokailija annostella riisiä sekä useita erilaisia kastikkeita ja makeita sekä tulisia hillokkeita. Ruokalistalla on kanan, kalan tai lampaan yhteydessä monesti sana Tikka. Sillä takoitetaan yksinkertaisesti lihan luuttomia ja kalan ruodottomia paloja.

Välipalaksi nautitaan vaikkapa, usein kolmion mallisia, samosa-piiraita. Niiden täytteenä on vihanneksia, perunaa, sipulia ja sinapinsiemeniä.

Rieskamaisia leipiä valmistetaan monia eri lajeja. Yksinkertaisimmillaan leipä, nan tehdään vedestä, vehnäjauhoista ja maustetaan suolalla. Nan-leipään voidaan myös lisätä vaikkapa kananmunaa ja mausteeksi valkosipulia. Papadam-leipä taas muistuttaa jättikokoista perunalastua ja on maustettu voimakkaalla chilillä.

Syö kastiketta leivän avulla ja oikealla kädellä

Perinteisin tapa Intiassa on nauttia ruokaa sormin banaaninlehdeltä. Vasenta kättä pidetään epäpuhtaana, joten "aseina" käytetään oikean käden sormia. Kastiketta on kätevä syödä leipäpalasen avulla. Maitotuotteista tärkein on jogurtti. Sitä käytetään sekä juomiin, kastikkeisiin että salaatteihin. Ruokajuomina ovat tavallisesti vesi tai paikallinen olut. Turistin ei pidä juoda vesijohtovettä, vaan parasta on turvautua pullotettuihin mineraalivesiin. Mausteita maa tuottaa vaikka millä mitalla. Mausteista puhuttaessa Intiassa "törmää" usein termiin garam masala. Se on paahdetuista mausteista valmistettu jauhe, jota käytetään sekä liha- että kasvisruokiin. Masalassa on mustapippuria, korianterinsiemeniä, neilikkaa, kardemumman-, juustokuminan- ja fenkolinsiemeniä, kanelia ja muskottia. Jokaisella kokilla ja perheen äidillä on oma reseptinsä mausteesta. Currykastikkeeseen puolestaan voidaan käyttää jopa kymmeniä mausteita. Currylla tarkoitetaankin itse kastiketta, ei mausteseosta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja