Maksa verkossa selfien avulla – palvelu tulossa Suomeen kesällä

Verkkopankeissa ja -maksamisessa käytetyt salasanat ja tunnuslukukortit saattavat jäädä pian historiaan.

Luottomaksamisen jättiläinen Mastercard on kertonut hyväksyvänsä selfiet ja sormenjäljet verkkomaksujen varmenteina mahdollisesti jo ensi kesänä. Uusi palvelu on tarkoitus ottaa käyttöön myös Suomessa, uutisoi BBC.

Palvelu ei mahdollista verkko-ostosten tekoa pelkällä kuvalla, vaan luottokorttitiedot täytyy syöttää ostovaiheessa tavalliseen tapaan. Jos maksu vaatii erillisen vahvistuksen, tunnistusohjelma kysyy käyttäjältä, tahtooko tämä tunnistautua salasanalla vai kuvalla.

Jos käyttäjä valitsee kuvatunnistautumisen, järjestelmä pyytää käyttäjää katsomaan puhelimen kameraan ja räpyttämään silmiään todistaakseen, että kyseessä on ihminen, eikä pelkkä kuva.

Kasvoilla tunnistautumista varten käyttäjän tulee ladata erillinen sovellus tietokoneelleen tai mobiililaitteelleen.

Yhtiö on testannut kasvontunnistusohjelmistoa Yhdysvalloissa ja Alankomaissa. Yli 90 prosenttia testikäyttäjistä piti selfie-tunnistautumista perinteisiä salasanoja parempana järjestelmänä.

Joidenkin tietoturvatutkijoiden mukaan biometriset tunnistusmenetelmät saattavat tehdä verkkomaksuihin liittyvät huijaukset vaikeammiksi toteuttaa. Toisten mukaan uuteen tekniikkaan saattaa kuitenkin liittyä tietoturvariskejä.

83 prosenttia uutta järjestelmää testanneista käyttäjistä arvioi selfie-tunnistautumisen tavallisia salasanoja turvallisemmiksi.

Mastercard on suunnitellut ottavansa uuden tekniikan käyttöön Iso-Britanniassa, Yhdysvalloissa, Kanadassa, Hollannissa, Belgiassa, Espanjassa, Italiassa, Ranskassa, Saksassa, Sveitsissä, Tanskassa, Norjassa sekä Suomessa.

Luottoyhtiö paljasti hankkeensa Barcelonassa parhaillaan pidettävässä Mobile World Congress -tapahtumassa.  

Lue myös:

    Uusimmat