Maitojuomalla kolesterolin kimppuun

Levitteiden lisäksi voi kolesteroliaan yrittää alentaa pian maidollakin. Huhtikuun puolessavälissä markkinoille tulevaan maitojuomaan on lisätty kolesterolia alentavia kasvisteroleita. Suomi on markkinoilletulon eturintamassa, mutta juoma valmistetaan Ruotsissa.

Juoma suunnattu kevytmaidon käyttäjille

Unileverin markkinoille tuoma Becel pro.activ -maitojuoma on tarkoitettu kevytmaidon ystäville juomaksi ja ruuanlaittoon tavallisen maidon tapaan. Litrassa juomaa on kolme grammaa kasvisteroleita. Kolesterolia alentavaan 2,25 gramman päivittäiseen annokseen tarvitaan kolme lasillista päivässä.

- Tuote on suunnattu kevytmaidon käyttäjille. Monet eivät tahdo vaihtaa rasvattomaan maitoon siitä huolimatta, että heillä on tarve alentaa kolesteroliaan, kiteyttää ravitsemusasiantuntija Liisa Pättiniemi-Fagerström. Rasvaa maitojuomassa on 1,4 prosenttia ja laktoosia normaalin kevytmaidon lailla noin 5 grammaa litraa kohden.

Maitojuoma valmistetaan Ruotsissa ruotsalaisesta maidosta. Kasvisterolit saadaan soija-, auringonkukka- tai rypsiöljystä, joita käytetään margariinien valmistukseen. Kilo kasvisteroleita eristetään 2500 kilosta kasviöljyä.

Kasvisterolit estävät kolesterolin imeytymistä

Kasvisterolit vaikuttavat suolessa niin, että kolesterolin imeytyminen vähenee. Vaikutusten saamiseksi niitä on nautittava säännöllisesti osana ruokavaliota. Veren kolesterolin lasku näkyy 2-3 viikon käytön jälkeen. Käytön loputtua vaikutus lakkaa.

Tutkimusten mukaan kasvisteroleilla juuri haitallinen LDL-kolesteroli laskee, mutta hyvä HDL-kolesteroli pysyy samana. Kohonnut veren kolesteroli on osatekijä sydän- ja verisuonitautien synnyssä.

(MTV3-Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja