Maito maistuu!

Maito maistuu marjojen ja pullan kera mutta se viimeistelee myös muita mainioita kesäruokia. Itse tehty kesä- tai kalakeitto ei maistu miltään ilman maitoa vispipuurosta tai raparperipiiraasta puhumattakaan.

Kokeilkaa myös Ruokalan maitopannacottaa. Italialainen ruokakulttuuri ja suomalainen alkutuotanto kohtaavat parhaalla mahdollisella tavalla!

Kesäkeitto (4 annosta)

  • 1 kpl pieni kukkakaali (n. 400g)
  • 6-8 kpl pieniä varhaisporkkanoita
  • 6 kpl pientä uutta perunaa
  • 300 g herneenpalkoja
  • 100 g tuoreita pinaatinlehtiä
  • 7 dl vettä
  • suolaa
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 4-5 dl maitoa
  • suolaa
  • valkopippuria myllystä
  • 1/2 dl kermaa
  • 1 munankeltuainen
  • hienonnettua persiljaa

Puhdista ja kuori kasvikset. Paloittele kukkakaali pieniksi kukinnoiksi. Leikkaa porkkanat 2 – 3 cm:n leveiksi paloiksi ja halkaise perunat tarvittaessa. Perkaa herneenpalot. Poista pinaatinlehdistä karkeat ruodot ja leikkaa lehdet suikaleiksi.

Kiehauta suolalla maustettu vesi. Pane kattilaan kukkakaali, porkkanat ja perunat. Keitä ne juuri ja juuri pehmeiksi, noin 5 – 10 minuuttia(keittoaika riippuu siitä kuinka nuoria ja tuoreita kasvikset ovat)

Sekoita jauhot maitotilkkaseen tasaiseksi seokseksi. Kaada suurus ja loppu maito kasvisten joukkoon. Keitä vielä 3-5 minuuttia koko ajan sekoittaen. Lisää herneet ja pinaatti. Mausta suolalla ja pippurilla.

Vatkaa keltuainen ja kerma sekaisin. Ota kattila liedeltä, sekoita keltuaissuurus keittoon ja hauduta keittoa sen jälkeen pari minuuttia. Ripottele keiton pinnalle persiljaa.

Vispipuuro ja maitoa (4 annosta)

  • 1 l vettä
  • 2 dl puolukoita tai punaherukoita
  • 1 dl sokeria
  • 1 rkl vaniljasokeria
  • 1,5 dl mannasuurimoita

Mittaa kattilaan vesi ja marjat. Kiehauta ja anna kiehua n. 15 minuuttia. (Halutessasi voit siivilöidä marjojen kuoret pois niin saat tasaisempaa puuroa.) Vatkaa joukkoon sokerit sekä mannasuurimot. Anna seoksen kiehua kevyesti poreillen n. 10 minuuttia tai kunnes mannasuurimot ovat kypsiä ja puuro riittävän sakeaa. Nosta kattila liedeltä ja anna puuron jäähtyä. Vatkaa jäähtynyt puuro sähkövatkaimella kuohkeaksi. Tarjoile maidon ja hienon sokerin kera.

Mansikkamaito (1 annosta)

  • 2,5 dl kulutusmaitoa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2 dl metsämansikoita tai lohkottuja mansikoita
  • koristeeksi tuoretta minttua

Sekoita ainekset kulhoon. Koristele mintun lehdillä. Nauti kylmänä.

Maitopannacotta ja mansikkakompottia (4 annosta)

Pannacotta:

  • 2 1/2 dl maitoa
  • 2 dl kermaa
  • 1 kpl vaniljatankoa
  • 3/4 dl sokeria
  • 2 kpl liivatetta
  • 4 rkl sokeria

Mansikkakompotti:

  • 3 dl pakastemansikoita
  • 1/2 dl hillosokeria
  • 2 dl vettä
  • 1 kpl appelsiinin kuori raastettuna

Pannacotta:

Mittaa maito, kerma ja sokeri kattilaan. Lisää joukkoon halkaistu vaniljatanko. Kiehauta. Liota liivatteet kylmässä vedessä ja lisää vielä lämpimään kerma-maitoseokseen. Sulata 4 ruokalusikallista sokeria pannulla ja anna karamelisoitua (eli saada väriä). Kaada neljään annosvuokaan karamelisoitua sokeria pohjalle ja täytä vuoat vanukasmassalla. Jäähdytä jälkiruoat jääkaapissa. Saat vanukkaat kauniisti ulos vuoistaan kun kastat vuoan pohjan nopeasti kuumaan veteen. Kumoa vanukas lautaselle ja tarjoile mansikkakompotin kanssa.

Mansikkakompotti:

Mittaa kaikki aineet kattilaan ja keitä hiljalleen puolisen tuntia. Jäähdytä ja tarjoile.

Ruokala

Lue myös:

    Uusimmat